Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 14 mars 2013

Gubbe och katt : en kärlekshistoria av Nils Uddenberg

Nils Uddenberg, docent i psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning och är idag även kattägare. Boken Gubbe och katt : en kärlekshistoria handlar om att ofrivilligt bli med katt. Uddenberg med hustru upptäckte att en katt slagit sig till ro i deras skjul. Att det var vinter just då förenklade inte situationen – de började därför ge katten mat och la ut en filt för att den inte skulle frysa, men inte mer –  "för inte ska väl vi bli kattägare och uppbundna till en livs levande varelse"? Paret reste sedan iväg för en tid och trodde att katten skulle inse att den inte hade något att vinna hos dem   – men icke, katten var kvar.

Vi får följa utvecklingen till att katten slutligen blir kissen, får komma in, får en egen  sovplats i deras säng, blir servarad laxmousse och får en alldeles egen ingång att komma och gå som den vill. Kissen är nu en i familjen– men med en stark och egen viljekraft. Kissen försvinner ibland iväg, gör dem oroliga, men kommer sedan tillbaka, som ju katter oftast gör... Och det är de små berättelserna om hur katten kommer ihop sig med andra katter, balanserar högst upp på taknocken eller fångar möss som hon triumferande visar upp i parets sovrum som blir det stora i den här underbara boken.

Som kattägare känner man såklart igen sig i de funderingar man har över kattens beteende. Och vår författare med bakgrund i psykiatrin kan såklart inte låta bli i att grubbla över kattens sätt att vara – vad tänker kissen? Kan den tänka? Är den medveten om tid som förlöpt? Kan den känna lycka? Älskar den oss så som vi älskar den? Och vad betyder egentligen den där blicken?

Vi blir hela tiden matade med litterära referenser (T.S Eliot, Doris Lessing som även dem är kattälskare), påståenden och fakta kring katter, filosofi utspätt med humor och vardagsanekdoter som ibland svarar på de frågor vi ställer oss kring katten. Katten förblir en gåtfull varelse som många av oss inte kan låta bli att älska.

Sammanfattningsvis: en mycket charmig bok som alla med eller utan katt måste läsa.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar