Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 27 mars 2013

Obekväma noveller

Oline Stig är en erfaren novellist med novellsamlingarna Ryggen fri, Ett familjeliv och nio andra och Den andra himlen i bagaget. Hon förekommer även som skribent i Dagens Nyheter och i Sydsvenskan där hon bland annat skriver essäer och recenserar böcker.

2010 utkom hennes första renodlade roman Jupiters öga, där hon gör upp med och försöker förstå sina farföräldrars öde då de deltog i de nazistiska strömningar som fanns i mellankrigstidens Norge. En roman som verkligen föll mig i smaken!

Novellerna i den nyutkomna samlingen Över gränsen utspelar sig bland annat i Sverige men även i sydeuropa: Frankrike, Grekland och Italien. Gemensamt för berättelserna är den obekväma stämningen, karaktärernas bräcklighet, snedstegen och det tabubelagda, det möjligen förbjudna och huruvida det ska accepteras eller inte. Några noveller sticker ut och stannar kvar hos mig. Det är främst berättelsen "Mamma, pappa, barn" som handlar om ett grannskap och/eller en familjetragedi. Den lilla pojken Noel leker med berättarjagets jämnåriga dotter på fritiden, vad de leker är det ingen som har någon fundering kring tills det att dotterns knän är rispade, hon erkänner till slut inför sin mamma att Noel förgriper sig på henne. Novellen "Ockuperat land" visar istället på ett osunt arbetsklimat där en kvinna på arbetsplatsen bryter ner sina övriga kollegor till den grad att de som inte frivilligt säger upp sig själva försöker hitta vägar till att få kvinnan i fråga avskedad och förnedrad. Detta leder såklart  till ilska och frustration på såväl arbetsplatsen som i berättarjagets privatliv. Men förutom dessa två noveller får vi även en inblick i en hämndaktion med hjälp av en gatumusikant och en äldre herres förälskelse i en trettio år yngre kvinna som leder till oanade konsekvenser m.m.

/Sara
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar