Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 21 februari 2011

Nominerade till SR:s romanpris: Kioskvridning 140 grader av Peter Törnqvist

Sveriges Radios romanpris delas varje år ut till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är 30 000 kronor. En jury bestående av radiolyssnare utser en vinnare bland sex romaner, som valts ut av en grupp litteraturkritiker.

Årets nomineringar:

Magnus Florin: Ränderna
Beate Grimsrud: En dåre fri
Kristina Sandberg: Att föda ett barn
Oline Stig: Jupiters öga
Aino Trosell: Hjärtblad
Peter Törnqvist: Kioskvridning 140 grader

Vinnaren presenteras den 7 mars på Romanprisgalan i Berwaldhallen i Stockholm. Under tiden fram till prisutdelningen kommer ni att kunna läsa om några av de nominerade böckerna här på bloggen. Vi börjar med en repris av Thereses inlägg om Peter Törnqvists Kioskvridning 140 grader:

Man behöver inte vara smålänning för att gilla denna ganska sanslösa skröna, men det underlättar, åtminstone för att hänga med i de dialektala inläggen. För övrigt är romanens språk helt fantastiskt, även om det tar mycket längre tid att läsa. Texten kräver kontinuerlig reflektion.

Läsaren ramlar ner i ett skogs- och mossbeklätt Småland under 70-talet, Westra Härad närmare bestämt, och får stifta bekantskap med figurerna Tjippen, Sula, Hannele, Dimma, Lason och några till som under sommaren jobbar på Idhults Torv AB och sedan allt vad de nu kan hitta på för att fördriva resten av tiden, som t ex att vrida den gamla kiosken till ett bättre läge ut mot vägen, även om den egentligen skulle flyttas till hembygdsparken...

"Kioskvridning 140 grader" vinner i alla fall mitt pris här och nu – för även om den varit med på många litteraturprislistor under året, så har det alltid varit någon annan som hunnit före vid målgången.

/Therese