Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



måndag 28 februari 2011

Nominerade till SR:s romanpris: Att föda ett barn av Kristina Sandberg

Att föda ett barn utspelar sig i 1930-talets Örnsköldsvik. Hit flyttar Maj, en ung kvinna från enkla förhållanden i Östersundstrakten. Bakom sig har hon ett olyckligt förhållande med ungdomskärleken Erik, som lämnat henne. På dagarna arbetar Maj på konditori, och på kvällarna går hon hem till sitt lilla inackorderingsrum, och drömmer om att Erik ska ta tillbaka henne. Genom en väninna träffar hon Tomas, som hon först inte alls blir intresserad av, han är äldre än henne och kommer från en ”fin” fabrikörsfamilj. Trots detta hamnar Maj och Tomas i säng efter en fest. Maj bestämmer sig för att inte träffa honom mer, men det visar sig att hon redan är gravid. Det blir ett hastigt giftermål och en flytt till Tomas stora våning.

Nu börjar ett helt nytt liv för Maj. Med husmoderskalendern hårt tryckt intill sig, försöker hon förstå spelreglerna för sitt nya liv, vad som förväntas av henne som maka, mor och värdinna. Maj har både sin låga ålder och sin enkla bakgrund mot sig. Det gäller att visa sig duglig inför alla som tvivlar. Majs svärmor är en riktig ragata som på nåder accepterar Maj och hennes enkla ursprung, enbart för att sonen inte kan förväntas hitta någon bättre som den frånskilda 40-åring han är. Tomas tankar och känslor får vi inte ta del av, men man får en känsla av att han slits mellan lojalitet mot sin mor, och viljan att ”göra det rätta” för Maj och barnet. Det är tydligt att Maj inte känner sig bekväm i sin nya tillvaro och inte heller i sin växande kropp. Hon funderar också mycket över livet som kunde ha blivit med Erik.

Boken är inte helt lättläst då den är skriven i ett slags stream of consciousness-liknande form. Majs tankar och känslor skildras i en tät ström ungefär som de dyker upp i huvudet hos henne. Man luras att tro att det är Maj som berättar, men historien berättas faktiskt i tredje person. Då och då träder berättaren in och kommenterar utifrån sitt nutidsperspektiv. Det är ett mycket effektivt stilistiskt knep som både ger insikt i Majs tankar och tillåter vissa förklaringar och tillrättalägganden.

Att föda ett barn skildrar ett levnadsöde, men också allmänt hur utsatta kvinnor var i Sverige långt in på 1900-talet, särskilt det sociala stigma det innebar att få ett barn utom äktenskapet. Under läsningen återkommer jag ständigt till en annan romanfigur i tankarna, nämligen Kerstin Thorvalls Hilma i serien som börjar med När man skjuter arbetare. Liksom Maj ”gifter hon upp sig” med en äldre man, och boken utspelar sig också på 1930-talet. Hilmas make visar sig vara sinnessjuk, något som hans familj känt till men förtigit inför henne. Tomas alkoholproblem blir på samma sätt en hemlighet som hans familj låter Maj upptäcka på egen hand.

Att föda ett barn är en bok som bitvis är plågsam att läsa, som väcker många känslor, men som inte går att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa. Boken är första delen i en planerad trilogi. Den är nominerad till Sveriges Radios romanpris 2011. Tidigare har vi skrivit om två av de övriga nominerade; Peter Thörnqvists Kioskvridning 140 grader och Aino Trosells Hjärtblad. Vinnaren av priset avslöjas nästa måndag, den 7 mars.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar