Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 7 februari 2011

Elementärt – eller?

Om man inte vill ägna varje lördagskväll det närmaste halvåret åt en viss musiktävling, så finns det ju faktiskt annat att se på teve. Vi som har en liten (!) fallenhet åt deckarhållet till, kan glädjas åt att lördagskvällen inofficiellt har förvandlats till ”crime night”. Monk, Inspector Lynley mysteries och I mördarens spår är något av vad som erbjuds.
Holmes?

Bild från Wiki Commons

Även söndagarna har sina höjdpunkter. Jag missar ogärna BBC:s nya serie Sherlock Holmes som visas på SVT på söndagskvällar. En viss tillvänjning (på ett halvt avsnitt ungefär) krävdes dock för att jag skulle kunna acceptera både den nye Sherlock och hans moderna miljö. Är det förresten bara jag som inte hade dechiffrerat Dr House som en modern Sherlock Holmes? När jag väl fick en knuff i rätt riktning (av en teve-recensent) var det inte svårt att se mönstret: House = Holmes, Wilson = Watson. Finns det några likheter mellan House och Holmes då? Arrogans? Japp! Drogmissbruk? Jodå! Problem med relationen till kvinnor? Absolut!

Just nu är det mycket Sherlock Holmes överallt. Guy Ritchies andra film är på gång, med bland andra svenska Noomi Rapace i en av rollerna. Här kan du läsa vad vi skrev om den första filmen. Många år efter författarens död kommer det fortfarande ut nya böcker om den store detektiven. Pojkarna på Baker Street av Anthony Read är en deckarserie för barn (ca 9-12 år) om ett gäng gatubarn som hjälper Sherlock Holmes att lösa knepiga fall. Det ser ut som om Holmes och Watson ständigt hittar nya läsare, trots att de har drygt 120 år på nacken…

/Åsa

PS! Glöm inte Café Bokstugan ikväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar