Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 27 december 2010

Perfekt julläsning

Julen är en tid då många av oss kan unna sig lite extra lästid, och man hinner kanske läsa den där boken som legat oläst så länge. Själv har jag äntligen hunnit läsa Bumerang av Tatiana de Rosnay, en författare som jag varit nyfiken på länge. Det är förlaget Sekwa som ger ut hennes böcker i Sverige, de har specialiserat sig på franskspråkiga författare och har bland annat givit ut Igelkottens elegans, som rekommenderas varmt till den som ännu inte läst den.

Bild från Sekwa förlag
Antoine är fyrtiotre, nyskild med tre tonårsbarn och arkitekt med eget företag. När hans syster Melanie, som också är ensamstående, fyller fyrtio tar han med henne på en resa till badorten Noirmoutier, där syskonen tillbringade sin barndoms somrar med föräldrarna och farföräldrarna. Det blir ett bitterljuvt återseende med Noirmoutier för Antoine och Melanie. Den sista sommaren de tillbringade där var också sista sommaren tillsammans med modern, Clarisse, som gick bort hastigt. Vistelsen i Noirmoutier väcker minnen och frågor hos syskonen. Hur dog deras mor egentligen? Och varför pratade ingen någonsin om modern efter hennes död? På vägen hem säger Melanie plötsligt att hon minns något hon måste berätta för Antoine. I nästa ögonblick far bilen av vägen. Antoine klarar sig oskadd men Melanie får tillbringa veckor på sjukhus. Vad var det hon ville berätta för sin bror? Har det med deras mor att göra?

Medan Melanie tillfrisknar försöker Antoine få reda på mer om deras mor. Samtidigt sörjer han sitt havererade äktenskap och exhustrun som han fortfarande älskar. Tonårsbarnen har börjat leva sina egna liv och Antoine har svårt att få kontakt med dem. Bumerang är en bok som både är spännande och varm och mänsklig - perfekt julläsning helt enkelt!

/Åsa

1 kommentar: