Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 17 december 2010

Den bästa läsupplevelsen 2010. Del 2

Här fortsätter vi presentera de böcker som för oss på biblioteket varit den största, bästa och vackraste läsupplevelsen år 2010:

Pia V:s bästa läsupplevelse det här året var Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist. "När det vardagliga och vanliga blir främmande och obegripligt, då kommer skräcken krypande... Berättelsen som kort handlar om två flickor och deras familjer, beskriver de omständigheter kring deras uppväxt som till slut leder till att deras levnadsöden kopplas samman på ett storslaget och chockartat sätt. Det är en till en början lågmäld, märklig men ändå vardaglig berättelse som sakta växer sig starkare för att undan för undan krypa in under skinnet och få huden att knottra sig av obehag. Boken består av två delar och har man läst första delen, så vet man. Man vet inte vad, men man vet... Kan du betvinga fjärilarna i magen och läsa vidare?"

Åsas bästa läsupplevelse det här året var Niceville av Kathryn Stockett. "En varm och uppslukande historia om de svarta hembiträdenas situation i den amerikanska södern på 60-talet. Trots att de får ta hela ansvaret för familjens barn, medan föräldrarna ägnar sig åt viktigare saker, får de inte ens använda samma toalett som de vita familjemedlemmarna. Miss Skeeter, en ung vit kvinna, ser orättvisorna och börjar skriva ner hembiträdenas historier. Man blir arg och lycklig om vartannat av denna fina och mänskliga skildring av några kvinnors öden."

Håll utkik efter fler läsupplevelser från personalen här på bloggen under december!

Vilken var din bästa läsupplevelse under 2010?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar