Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 8 december 2010

Den bästa läsupplevelsen 2010. Del 1

December löper mot sitt slut och snart kommer fyrverkerier att fylla natthimlen. I engelsktalande länder kommer man att höra det sjungas “Auld lang syne” (utom i Sydafrika, där sången dränks av vuvuzela-entusiasters firande). På den sista natten för året (och den första morgonen 2011) kommer man här och var jorden över att vallfärda till lokala samlingsplatser. I Karlskrona har vi Fisktorget, vilket kanske inte smäller lika högt som Times Square eller Trafalgar Square, men är toppen om man blir exalterad av en småstad omgiven av vatten. Men innan vi ställer stolarna på bänkarna och sopar ut dammet från året som gått finns det en sak som återstår: att utnämna årets bästa! Det bitterljuva avskedet av 2010 blir mer ljuvt än bittert när man väljer ut det som varit allra bäst under året som gått.

Här är de böcker som för några av oss på biblioteket varit den största, bästa och vackraste läsupplevelsen år 2010:

Johans bästa läsupplevelse det här året var Rock Paper Tiger av Lisa Brackmann. “Jag var helt uppslukad av den här berättelsen om en amerikansk sjukvårdare som lever i exil i Peking, efter att under tjänstgöring i Irak upplevt något hon helst vill glömma. I Peking försvinner hennes vän, vilket tvingar henne ut på en jakt genom Kina och in i en virtuell djupdykning efter ledtrådar i ett datorrollspel. Detta är en thriller som aldrig slutar att överraska och jag kan inte lovorda den nog.”

Helens bästa läsupplevelse det här året var Flickan med glasfötter av Ali Shaw. "En underbar vintersaga om Ida MacLaird, en ung flicka som långsamt håller på att förvandlas till glas. Förvandlingen börjar i fötterna och sprider sig uppåt. Ida beger sig till de mystiska öarna på St. Hauda´s Land för att hitta ett botemedel och träffar där den enstöriga fotografen Midas Crook. Kärlek och mystik, karga landskap och vackert språk. Dessutom ett underbart omslag. Helt enkelt en perfekt bok att krypa upp med i läsfåtöljen med vinterkylan utanför fönstret."

Håll utkik efter fler läsupplevelser från personalen här på bloggen under december!

Vilken var din bästa läsupplevelse under 2010?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar