Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 23 december 2010

Den bästa läsupplevelsen 2010. Del 3

Här fortsätter vi presentera de böcker som för oss på biblioteket varit den största, bästa och vackraste läsupplevelsen år 2010. Idag får vi ta del av Carinas bästa läsupplevelser under året som gått.

Ett år är lång tid att tänka tillbaka på när det gäller läsning och bästa läsupplevelse. Nummer ett måste bli Sofi Oksanens Utrensning för min del. Jag förhöll mig länge avvaktande till den boken, tyckte innehållet verkade alltför tungt. Men den är ju så bra. Med de två kvinnorna, Aliide och Zara i huvudrollerna lyckas Oksanen fånga stora historiska skeenden i Estland och samtidigt ta ner historien i den lilla, vanliga människans liv.

En annan författare som ligger mig varmt om hjärtat är Janet Frame. Mot ännu en sommar tyckte Janet Frame var alltför personlig under sin livstid och ville inte se den i tryck då, men nu finns den postumt utgiven. Huvudpersonen Grace är en nyzeeländsk författare som lever i London. Hon brottas med social fobi, ångest och sin oförmåga att umgås otvunget med andra människor. Boken handlar i huvudsak om hur Grace tillbringar ett veckoslut på landet hos en annan författare och dennes familj. Hemlängtan, utanförskap, ångest och självmedvetenhet ställs på sin spets i samvaron med familjen. Allt är poetiskt och personligt beskrivet och kryper tätt inpå.

Något helt annat är den stora, tunga Allt om mat: stora kokboken (2010). Stor i formatet, innehållsrik, pedagogisk, grundlig. Mycket inspirerande med moderna recept, nya smaker och ingredienser. Innehåller allt ifrån vardag (snabbt och lätt) till mer tidskrävande matlagning vid helger samt fest- och högtidsmenyer.

/Carina

Håll utkik efter fler läsupplevelser från personalen här på bloggen under december!

Vilken var din bästa läsupplevelse under 2010?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar