Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 14 januari 2019

Sveriges Radios Romanpris

Förra veckan presenterades de nominerade till Sveriges Radios romanpris, och i år hade jag faktiskt läst två av de fyra böckerna. Båda var för mig den typen av berättelser som gör starkt intryck och ligger kvar och gnager hos en långt efter läsningen.

I Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg berättar en ung prostituerad kvinna om sin egen död i händerna på en man som först ströp henne och sedan styckade hennes kropp. Från den plats bortom döden där hon befinner sig, berättar hon historien om sitt liv och sin död. Hon följer också sina barn och sina gamla föräldrar, de som blivit kvar med sorgen och förvirringen, och förtvivlat försöker återfå fotfästet i tillvaron. Det är smärtsam läsning när berättelsen går mot det oundvikliga slutet, som vi redan från början vet ska komma.


I Lugnet av Tomas Bannerhed är huvudpersonen Urban, född och uppvuxen på den blekingska landsbygden, men lever numera ett rotlöst liv i Stockholm. Han har oklara planer på ett konstnärsskap (film?), går hos en psykoterapeut, och samlar fågelägg. Urban kan inte att släppa tankarna på exflickvännen, och har svårt att träffa andra kvinnor. Han börjar forska i fågelarter på egen hand i KB:s stora forskarsal, och det är där han träffar Sonja, som han blir smått besatt av. Urbans ensamhet och ömhetsbehov är så påtagliga att det gör ont i läsaren.

Övriga nominerade är Geniet från Breslau av Lena Einhorn som handlar om kemisterna Fritz Haber och Clara Immerwahr, och deras kärlekshistoria i det tyska kejsardömet i början av 1900-talet, samt Allting växer av Lyra Koli som är en dystopisk framtidsskildring som utspelar sig efter den stora miljökatastrofen.

Nu ska lyssnarjuryn, som i år består av bokcirklar från Småland och Öland, diskutera de nominerade böckerna och besluta sig för en vinnare. Priset kommer att delas ut den 12 april i Växjö, av P1:s Marie Lundström.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar