Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 29 oktober 2018

Kring denna kropp av Stina Wollter

Stina Wollter är konstnär, pedagog och radiopratare. Hon har också gjort sig känd som kroppsaktivist på sitt Instagramkonto, och har även tagit upp ämnet i radioserien Kroppskontakt i P1.

I boken berättar hon om kroppar, om sin egen och om andras som kommit och gått i hennes liv. Där finns systern Ylva som dog ung i sviterna av anorexin, som präglade hela hennes liv, och även Stinas. Där finns den älskade styvmodern Viveka Seldahl som gick bort i cancer, och mamma Anna som blev dement under slutet av sitt liv. Där finns också alla de män som tagit sig friheter med Stinas kropp mot hennes vilja. Men också Micke, mannen i hennes liv som alltid finns där och stöttar.

Vi får också ta del av Stinas tankar om kroppshets och farliga normer. Hon berättar om sitt eget förhållande till sin kropp och hur hon kommit dit hon är idag. Jag sträckläste boken, och rördes till både tårar och skratt under läsningen. Den känns så ärlig och personlig. Vi är nog många som kan känna igen oss i Stina, och många kan säkert också bli hjälpta av boken.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar