Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 3 oktober 2018

Mat och kärlek i Minnesota av J. Ryan Stradal

Boken börjar med kapitlet ”Lutfisk” där vi får lära känna Lars Thorvald, kökschef på en restaurang i Minnesota. Där möter han sommeliern Cynthia, strax efter att de blivit föräldrar till dottern Eva lämnar Cynthia sin make och dotter för en annan man. Lars är besluten att föra vidare sin kärlek till matlagning till dottern, men dör av en hjärtinfarkt när hon endast är några månader gammal. Eva blir adopterad av sin farbror och hans fru men intresset för mat finns där hela tiden, som barn odlar hon het chili i sin garderob och deltar i mattävlingar. Hon har en medfödd skicklighet som tar henne till de finaste restaurangköken.

Varje kapitel fokuserar på en familjemedlem, vän eller bekant i Evas liv. Ibland är Eva den stora medelpunkten i kapitlet, i ett annat en bifigur som på nåt sätt knyter ihop historien. Varje historia centreras runt en ingrediens eller maträtt som på ett spektakulärt sätt binder ihop hela boken i sista kapitlet. Boken blir nästan lite som en novellsamling, men alla karaktärer är på nåt sätt kopplade till Eva. I några kapitel satt jag bara och väntade på att Eva skulle dyka upp. Dock kände jag aldrig att man fick lära känna Eva särskilt väl, hon förblev något av en gåta, men det kanske var meningen?

Den röda tråden i boken är: vem är den legendariske kocken Eva Thorvald?

Jag recenserar ofta böcker med koppling till mat och denna är i högsta grad en av dem. Då boken fokuserar så mycket på detta tema vore det konstigt om vi inte fick chansen att prova några av de underbara rätter som nämns, så som Pats jordnötsbars och fransk löksoppa.

Jag blir riktigt hungrig när jag läser Mat och kärlek i Minnesota!


/ Veronica F.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar