Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



måndag 9 oktober 2017

Livet av Åsa Moberg

Jag minns hur jag som barn såg Åsa Mobergs foto under hennes tidningsartiklar, och tyckte hon var så vacker. Så hade hon ju också samma namn som jag, det var jag annars ganska ensam om.

Åsa Moberg är journalist, författare och översättare. Hon har tidigare skrivit flera romaner, och nu har hennes självbiografi precis kommit ut. Hon föddes i Piteå men växte upp på Lidingö i ett borgerligt hem. Redan som sextonåring 1963 träffade Åsa den mycket äldre fotografen Tor-Ivan Odulf, och de levde sedan tillsammans fram till hans död 1988. Hennes föräldrar protesterade först mot förhållandet. Pappan stöttade henne dock alltid när det gällde, men med mamman var förhållandet mer komplicerat.

I den lilla stugan i Vitabergsparken levde paret spartanskt. De träffade och umgicks med många av de som skulle komma att bli stora kulturpersonligheter, som Christer Strömholm, Harry Schein, Marie-Louise och Carl-Johan de Geer. Diskussionerna i vänkretsen rörde sig ofta om politiska frågor. Gunnar Myrdals inlägg i Vietnamfrågan fick Åsa att börja skriva i ren ilska, och snart blev hon kolumnist i Aftonbladet.

Åsa Moberg har aldrig tagit den lätta vägen. Hon bröt sig loss från ett borgerligt hem för att leva ett bohemiskt konstnärsliv. Ofta var hon ensam kvinna i mansdominerade sammanhang. Hon engagerade sig tidigt i den feministiska rörelsen, och i kärnkraftsmotståndet. Hennes berättelse blir en odyssé både genom ett innehållsrikt liv, och en tid när mycket hände och förändrades i samhället. Boken slutar när Åsa träffar sin nuvarande make. Själv säger hon att hon hoppas få skriva en andra del i sin självbiografi, och som läsare hoppas jag också att det blir så!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar