Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 2 oktober 2017

Alternativet av Karolina Bång och Uppgång & fall av Liv Strömquist

I manuset till mästerverket Watchmen, innan beskrivningen av den första scenen, tar Alan Moore tillfället i akt att peppa medskaparen Dave Gibbons och han avslutar med: "Let's get out there and make trouble!" En ambition som innebar att de tillät sig bryta mot konventioner och trotsa invanda synsätt, något som de har gemensamt med en del serieskapare inom den samtida svenska seriescenen. Det här inlägget presenterar två av dem.

Den femte oktober har vi på Karlskrona stadsbibliotek vad man skulle kunna kalla en comictoberfest, då vi bjudit in Karolina Bång som hedersgäst för att inviga vår nya serieavdelning. Mitt nörderi vad gäller serier består vanligtvis av att beundra verk utgivna av amerikanska Image Comics, en outsinlig källa till allmän geekout, men jag gör ett undantag för Bång och Strömquist, som gör fantastiska serier på svenska. Bångs Alternativet introducerar uppfriskande icke-konforma relations- och familjealternativ. På ett ögonöppnande sätt ifrågasätter hon de livsstilsval som självhjälpsböcker samt populärlitteratur inom psykologi oftast ställer upp som de enda möjliga för att uppnå lycka.

Liv Strömquists bok Uppgång & fall delar titel med en låt av Ebba Grön, och det finns en punkattityd i den här boken, en smittsam glöd och energi som hos de allra bästa låtar av band influerade av The Clash. Det finns också en nerv och intensitet som är svår att beskriva, men även en befriande satirisk humor, och tillsammans är det en perfekt brygd för att stå pall mot ett alltmer deprimerande nyhetsflöde. Att vår ängslan för framtiden och sorg över det förflutna är berättigade känslor blir bekräftat, men vi blir också upprymda av alla tankeväckande nya sätt att se på världen, som om Naomi Kleins böcker summerats och tonsatts av Joe Strummer och framförts av Kathleen Hanna. Allting vi tagit för givet omprövas här, och då du kommit till sista sidan vill du läsa allt igen. Genom att omkullkasta gamla synsätt gör Strömquist världen ny igen och vi är lyckligt skattade att ha hennes snillrika böcker.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar