Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 2 januari 2017

1947 av Elisabeth Åsbrink

Boken är upplagd som en kalender över året 1947, där händelserna gås igenom månad för månad. Författaren visar på hur många av dagens politiska konflikter har sin grund i den här tiden.

Det brittiska samväldet föll sönder vid den här tiden. Av den forna kolonin Indien blev det två självständiga stater, det hinduistiska Indien och det muslimska Pakistan. Nästan omedelbart började oroligheterna. Palestina hade också varit under brittiskt styre. Nu bestämde en FN-kommitté efter mycket vånda att området skulle delas mellan judar och muslimer. Den konflikt som uppstod kring området pågår än idag. Åsbrink skriver också om de svenska fascistiska rörelserna som fick ny kraft efter kriget, och har sina förgreningar ända in i vår tid.

Åsbrink har också vävt in några kända personer inom kultur- och musikvärlden. Vi får bland annat följa författaren George Orwell, som under det här året bosätter sig på den karga skotska ön Jura, där han lever ett mycket spartanskt liv och arbetar på boken "1984". Vi får också följa Simone de Beauvoir, som under den här tiden hade en passionerade kärlekshistoria med den amerikanske författaren Nelson Algren.

Bland alla de stora världshändelserna som Elisabeth Åsbrink skildrar, finns också en okänd mer personlig historia. Det är berättelsen om den lille judiske pojken Joszef från Budapest i Ungern. Efter kriget hamnade han i ett läger för föräldralösa barn i södra Tyskland. Till slut kom hans mor och hämtade honom och de återvände till Budapest. Många år senare kom han till Sverige och han är far till Elisabeth Åsbrink.

Upplägget kan låta spretigt, men jag har nog aldrig läst en bok som så tydligt klargör sammanhang och perspektiv i historien. Författaren ser hela tiden på historien med nutida ögon. Hon kommenterar och relaterar det som hände då, till det som händer oss nu. För mig var 1947 ett ganska anonymt år, inklämt mellan de dramatiska krigsåren och det kalla krigets år som skulle komma. Boken lärde mig mycket och satte igång tankar om hur allt hänger ihop, och jag ville vet mer om de personer och händelser som beskrivs i boken.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar