Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 13 januari 2017

Yxmannen av Ray Celestin


Hur kan man inte vilja läsa en bok som ser så frestande ut som denna? Den svenska formgivingen har verkligen fångat den här bokens själ. Utan att jag visste vad den handlade om så ville jag läsa den på en gång. Men som en trippelbonus så var den här boken en riktig läsupplevelse! Yxmannen baseras på verkliga händelser, under 1918-19 härjade en seriemördare på gatorna i New Orleans, en mördare som gäckade polisen och som satte stadens invånare i skräck. I den händelsen tar den här historien sitt avstamp.
I det myllrande New Orleans 1919, mellan två världskrig, kämpar polisen Michael Talbot med sig själv, sitt rykte, maffian och en mördare som ständigt glider honom ut händerna. Talbot bär även på en hemlighet, som skulle kunna ödelägga honom i fall den kom ut. Mördaren som slår ihjäl sina offer med en yxa är som ett osynligt spöke, en demon som rör sig i skuggorna. När offren hittas är han redan långt därifrån.
På andra sidan staden jobbar 19-åriga Ida Lewis på Pinkertons detektivbyrå och råkar snubbla över ledtrådar som kan avslöja Yxmannen. Ida kan bara inte låta blir att lägga sig i, och blir snart mer och mer insyltad i mörka hemligheter i sin iver att på egen hand lösa mysteriet utan hjälp av sin sliskige chef.
Och samtidigt kommer Talbots förra chef ut från det beryktade fängelset Angola, där han suttit sedan Talbot avslöjade vidderna av hans korruption. Luca D`Andrea är en man som även han bär på hemligheter och djupa ärr. Snart får också han i uppdrag att hitta Yxmannen, och startar sin egen utredning, långt ifrån polisens kvarter.
Staden kokar, och våra huvudpersoner med den, allt till ljudet av Armstrongs jazz. Över boken ligger doften av absint, opium, the bayou, voodoo, liv och död, segregation och hopp.
Yxmannen är en rafflande bra bok, det enda jag kan sakna är en lista över alla namn, jag blir lite virrig ibland. Men med det sagt, så är den andra halvan av den här boken helt klart en av de mest spännande som jag läst. Den har som allt en hårdkokt thriller ska ha, fast med ett bultande hjärta som berör.
Läs Yxmannen av Ray Celestin så snart ni kan, den tar er på en resa i de magiska kvarteren i New Orleans som ni sent kommer att glömma. 
 /Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar