Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 27 januari 2017

De polyglotta älskarna av Lina Wolff


Romanen ”De polyglotta älskarna” vann nyligen årets Augustpris och är uppdelad i tre delar som skickligt vävs ihop mot slutet.

Vi följer Ellinor som har sitt ursprung i den skånska landsbygden som hon minns tillbaka på med ett nostalgiskt skimmer. Hennes tonårstid präglades av att delta i slagsmål och att vara med sin pojkvän Johnny. Som vuxen har hennes liv sedan kantats av olyckliga relationer. Därför tar hon beslutet att söka efter kärlek på Internet. Hon lägger ut en annons med texten ”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man” och får svar från Calisto, en bastant litteraturkritiker från Stockholm. De sammanstrålar på en krog för att sedan spendera en något våldsam och märklig natt tillsammans.

Under den natten framkommer det att Calisto har ett värdefullt manuskript,  skrivet av författare Max Lamas, på sitt skrivbord. Max Lamas har lämnat det i förtroende till Calisto som har vårdat det ömt fram till den natten då Ellinor beslutar sig för att elda upp det.

I den andra delen av romanen följer vi den något avdankade författaren Max Lamas, på jakt efter den perfekta kvinnan och den perfekta romanen. Max Lamas håller på att skriva ett utkast till ”De polyglotta älskarna” och söker sig till oväntade platser där han sammanstrålar med besynnerliga män och kvinnor. För att undfly den gråa vardagen, sitt äktenskap samt för att söka inspiration till sitt författarskap beger han sig till Italien för att studera adelsfamiljen Orsi som består av tre generationers kvinnor.

I den tredje och avslutande delen följer vi en av de tre kvinnorna ur familjen Orsi, nämligen dotterdottern Lucrezia som plockar upp spillrorna av ett tidigare välbärgat liv. Det visar sig att Max Lamas vistelse i Italien har påverkat familjen märkbart och orsakat dem oerhörd smärta.

En mycket intressant och bitvis komplex roman med underliga karaktärer vars öden korsar varandra, allt tack vare ett manuskript.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar