Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 30 december 2016

Framtiden av Jesper Rönndahl


Ni kanske känner igen honom från att ha briljerat i tävlingsprogrammet ”På Spåret”. Han har även hörts i radio, bland annat i det prisade radioprogrammet ”Institutet”. Men nu är det dags för komikern och vetenskapsnörden Jesper Rönndahl att ge ut sin första bok och ämnet är ”Framtiden” - ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat och som han nyligen haft en humorföreställning om. Han menar själv att boken är till för ”dig som är ung och intresserad av vad du har att förvänta dig, och för dig som är äldre och vill veta vad du kommer att gå miste om.”

Rönndahl siar om hur framtiden kommer att se ut mellan ca 2020 fram till 2200 med avstamp i nutida forskning. Och givetvis ska jag ge er några exempel ur boken. Bland annat tror Rönndahl att språket förändras till att bli mer grovt och ocensurerat. Han tar upp exemplet ”din lille rackare” som man idag, lite retsamt och kärleksfullt, kallar varandra men som under medeltiden innebar att vara assistent åt självaste bödeln...

Namn kommer även att förändras. Idag döper vi barn till Sten och Björn vilket kommer att vidareutvecklas till att barn på 2020-talet och 2030-talet namnges till exempelvis Flundra, Karp, Gnejs och Pimpsten. Och även matindustrin kommer såklart att påverkas av framtiden. Rönndahl siar om den stora sprayrevolutionen där man på 2030-talet kommer kunna spraya skinkskivor på sin smörgås. Ju längre man håller ner munstycket desto tjockare skiva. Håller du ner tillräckligt länge så kommer det komma ut en hel skinka! Behändigt så här i juletid...

Han målar även upp framtida uppfinningar som den utmärkta ”Rolloffen”, en hygienartikel som professor M.C. Potter visade upp redan 1911, nämligen att det går att utvinna elektricitet genom bakterier. Så genom att samla svett i en behållare med ett eluttag har du alltid en mobilladdare till hands.

Detta och mycket mer i Jesper Rönndahls mycket roliga bok ”Framtiden”. En perfekt bok att ge bort i julklapp till vetenskapsnörden eller den teknikintresserade.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar