Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 8 mars 2016

”Möt mig i Patong” av Annika Frostell


Det här är en roman som jag borde ha läst, och länge har tänkt att läsa, men inte kommit till skott med förrän nu. Den skrevs redan 2009, och utspelar sig 2004, i Thailand, mestadels på Koh Phi Phi. Det är jobbig läsning, obehaglig läsning, spännande läsning, men också ljuv läsning. Det handlar om Helena, som med sin yngsta, tonåriga dotter Madde, reser till Phuket, för att besöka den några år äldre dottern Linda, som levt som dykinstruktör under 3 säsonger ute på Koh Phi Phi. Helenas bror hade vid ett kort tillfälle besökt sin systerdotter på ön, och har mellan raderna antytt att Helena själv borde åka ned och se hur flickan lever. Lite illavarslande…

Väl framme i Phuket, skulle Linda möta upp dem vid MacDonald´s i Patong, men dyker aldrig upp. Helena får rent ut sagt hjärtsnörp, för hon har hela tiden tagit för givet att Linda skulle lösa allt, men när hon nu inte finns där för att lösa någonting, så inser Helena plötsligt att hon inte ens vet var Linda bor, hur hon ska kunna kontakta henne, vilken dykskola hon jobbar på, eller egentligen någonting utav vikt, som hade underlättat letandet.

Så i förhoppningen om att Linda antagligen bara missat en båt, så tar sig Helena och Madde ut till ön, och börjar ett hopplöst letande…

Romanen blir alltså en jakt efter Linda. Men långt ifrån bara. Det är en naken och ångestladdad resa genom Helenas minnen, och hennes förhållande till sina döttrar, liksom till exmaken. Men ängslan och oron som genomsyrar Helena – som verkligen inte bara handlar om att hitta Linda – är fysiskt plågsam. Hon ifrågasätter hela tiden vad hon gjort för fel, varför flickorna blivit som de blivit – är det hennes minnen som inte överensstämmer med verkligheten… eller hurdan var egentligen verkligheten? Och jag som läsare våndas också! Hur har flickorna blivit så egoistiska och elaka, så osympatiska och osmidiga..? Visserligen är jag partisk, åldersmässigt sett och dessutom såsom en mamma, men det gör nästan fysiskt ont att uppleva hur Helena tvingas konfronteras med flickornas beteende, och hennes ifrågasättande av både sina livsval men också Lindas. Hur gör man rätt som mamma? Och blir det någonsin rätt hur man än gör? Hade hon kunnat forma tacksammare och ödmjukare barn? Svåra frågor.

Men här finns väldigt mycket annat också – dykning och droger, turister, säsongare och thailänningar, våldsam dramatik i paradiset på jorden.. Mycket läsvärt, fortfarande, och framför allt en riktig bladvändare! Möt mig i Patong finns att låna här.

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar