Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas biblioteklördag 26 mars 2016

Han är tillbaka - Timur Vermes

Får man skoja om Hitler? Idén till boken "han är tillbaka" är lika enkel som genial. Tänk om Hitler hade återuppstått i dagens samhälle? Vad hade hänt då? Hur hade världen tagit emot honom? Det kanske låter som en skrämmande tanke? Det är nämligen precis vad som händer i denna vassa politiska satir av författaren Timur Vermes.
Hitler vaknar en dag på en gräsmatta mitt i centrala Berlin. Året är 2011 och allt han minns är att han nyss befann sig bunkern. Han har inget minne alls av andra världskrigets förlust. Det är som bäddat för kulturkrock. Trots att världen ser väldigt annorlunda ut så är Hitler övertygad om att han fortfarande är "der fuhrer" som styr sitt rike med järnhand. Alla runt omkring verkar dock helt och hållet ha tappat respekten för dikatorn. Hans trogna hitlerjugends har börjat klä sig i säckiga, äckliga brallor och pratar konstigt. Ännu mer skruvat blir det när Hitler kräver respekt och börjar skälla ut pöbeln för dess risiga moral. Han blir misstagen för att vara en skicklig Hitler-imitatör och snart blir han ett youtubefenomen. Han bjuds in till talkshows över hela världen och folk tror att han är en harmlös skådespelare. Hitler är dock inställd på att återupprätta tredje riket igen och med hjälp av media har han en stark plattform att åter sprida sin propaganda. Mitt framför ögonen på det naiva folket.

Det märks att Timur Vermes har gjort en grundlig research. Han ger verkligen liv åt den griniga dikatorn. Det finns också massor av roliga förväxlingar i spelet mellan Hitlers konservativa livssyn och dagens samhälle. Men det är inte bara skoj. Vermes vassa penna öppnar för mängder av tolkningar. Kanske menar han att dagens samhälle är förblindat av sin egen underhållning? Är det en attack på medias dumma vilja att exploatera en säljande idé till vilket pris som helst?  Kanske menar Vermes att främlingsfientligheten finns rakt framför näsan på oss utan att vi förstår det? Det är upp till läsaren att hitta sin tolkning. Somliga menar att boken inte alls är kul och att det är upprörande att använda Hitler i underhållningssyfte. Men visst måste man väl få skoja om Hitler...Eller?

Ps. Notera det snygga bokomslaget där titeln till boken utgör den karaktäristiska mustaschen.

/Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar