Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 18 februari 2016

The Babadook av Jennifer Kent

Det produceras få kvalitativa skräckfilmer nu för tiden. Moderna skräckfilmer är ofta en röra av trötta klyschor, billiga skrämseleffekter och dataritade monster. Det är ungefär lika läskigt som när någon hoppar fram bakom en dörr och ropar bu.
Men under de senaste åren har det skapats en ny trend inom skräckfilmsgenren. Flera regissörer har rannsakat sig själva och funderat över vad som egentligen skrämmer oss. Kanske är det våra förtryckta känslor och minnen som är den riktiga skräcken? När våra nära och kära förändras och inte längre kan ge oss trygghet och värme. Den skräcken är på riktigt och något som vi kan relatera till.
Babaddok är den första i en rad framgångsrika skräckfilmer som bygger på en otäck krypande stämning snarare än effektsökeri. Filmen har hyllats till skyarna av kritiker för sitt välskrivna manus och mångbottnade karaktärer. En skräckfilm med ambition helt enkelt!
Babadook handlar om änkan Amelia och hennes son Samuel. En kväll dyker en mystisk sagobok upp i Samuels rum. Det visar sig vara allt annat än en saga. Boken handlar om Babaddok som är en otäck spökliknande figur med hög hatt och långa svarta klor. Budskapet i boken är tydligt...Babadook kan du aldrig bli av med och snart kommer han och tar dig! När boken blir mer och mer skrämmande så bestämmer sig Amelia för att bränna upp den. Men någonting har redan tagit sig in i huset. En skuggfigur rör sig i sovrummet på nätterna, lämnar hotfulla meddelanden, knackar på dörrarna och ju mer de försöker kämpa emot desto starkare blir den. You start to change when I get in. The Babadook growing right under your skin. Samuel ser hur Amelias sinnen förgiftas av Babaddok. Gradvis börjar hon förändras och bli aggressiv och våldsam. Samuel inser att hans älskade mamma kanske snart kommer skada honom...kanske till och med döda honom.

Babadook finns på Karlskrona stadsbibliotek. Så låna den, släck alla lampor och låt den fasansfulla Babadook krypa innanför din hud.

2 kommentarer:

 1. Jag ser mycket skräckfilm, men det är sällan de verkligen skrämmer mig. Men Babadook var en som jag faktiskt fick pausa och se färdigt när det var ljust ute :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Om du gillar skräckfilm så håll utkik efter filmen "the witch". Den har precis haft premiär i Usa så det dröjer innan den kommer hit. Men den skrämde tydligen slag på Stephen King. Det är ju ett gott betyg!
   /Henrik

   Radera