Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 4 februari 2016

Den store Blondino av Sture Dahlström

Den store Blondino brukar räknas som en av Sture Dahlströms allra främsta böcker. Den som inte har stiftat bekantskap med Dahlström gör bäst i att spänna fast säkerhetsbältet.
Att läsa Dahlström är nämligen som att färdas trehundra kilometer i timmen på en trafikerad motorväg, med trasiga bromsar och förbundna ögon...i motsatt fil.

Boken kretsar kring avantgardefilmaren Fitzenstrahl. En dansant manschauvinist och sol-och-vårare av mytologiska mått. Han gör nämligen precis allt som faller honom in. Han reser jorden runt, antar falska identiteter och bosätter sig på toppen av Eiffeltornet. Bokens huvudtema är det gigantiska filmprojekt Fitzenstrahl tänker arrangera. En filmscen med tvåhundratusen nakna statister. Hemligheten är att han tänker göra det improviserat, utan manus och utan film i kameran.

Ingenting är omöjligt i Dahlströms surrealistiska värld. Därför blir man knappast överraskad när han blir han inlåst i en gigantisk filmstudio och utnyttjad som surrogatpappa åt en ny befolkning. I ett annat kapitel skapar han en fejkad mammut som han sedan visar upp, tjänar pengar på och blir en världsnyhet. Det är energifyllt, galet och skrivet med pulserande livsglädje. En energikick signerad Sveriges största beatförfattare. 

En dansande man grubblar inte på döden eller inspirationen, han dansar fortare och fortare tills det börjar brinna i skosulorna, han dansar tills publiken skrikande reser sig ur bänkarna, han dansar tills kristallkronorna i teatern börjar gunga och de små männen i orkesterdiket faller avsvimmade från stolarna, han dansar tills teaterdirektören kommer springande och skriker stoppa den där galna svensken innan han jämnar huset med marken.

/Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar