Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



måndag 15 februari 2016

"Kvinna inför rätta" av Louise Doughty

Boken är en spänningsroman, inte Doughtys första, men den som blev hennes internationella genombrott. Den har förstås jämförts med (och nu börjar det bli tjatigt...) både "Gone girl" och "Kvinnan på tåget". Jag misstänker också att den svenska titeln valts med tanke på föregångarna, originalets titel är nämligen "Apple tree yard".

Läsaren kastats direkt in i rättssalen där en för oss okänd kvinna står anklagad för ett brott vi inte vet något om. Det vi vet är att även en man, hennes älskade, är anklagad för samma brott. Så småningom får kvinnan ett namn, Yvonne Carmichael, och hon börjar berätta sin historia, om den kärleksaffär och de händelser som till slut ledde fram till ett åtal.

Yvonne är i 45-årsåldern, och en saklig och rationell person. Hon är en framstående och aktad genetiker, som ofta anlitas som expert i frågor som rör hennes område. Yvonne bor i en förort till London med sin man och de har också två utflugna barn. Vid ett besök i parlamentet där hon anlitats som sakkunnig, möter hon en man som arbetar där, och som hon direkt känner sig attraherad av på ett sätt som inte alls är likt henne. De kommer i samspråk vid lunchen, och utan att veta något om honom följer Yvonne mannen till en undanskymd plats i parlamentsbyggnaden, där de också har sex med varandra, utan en tanke på att ses igen. Det gör de dock, kanske av en slump, kanske inte. De inleder ett hemligt förhållande, och träffas ofta på olika obskyra små (och gärna offentliga) ställen för intima möten.

Jaget i berättelsen är Yvonne, som i sitt berättande hela tiden riktar sig till ett "du" som förstås är älskaren, vars namn inte avslöjas förrän i bokens slut. Hans upplevelser och hans version av historien får vi aldrig höra. Yvonne är vad som brukar kallas en "opålitlig berättare" och jag tror att detta är vad som gett upphov till jämförelsen med de tidigare nämnda böckerna. Inte förrän i slutet vet man vad som egentligen hänt, men man är ändå inte säker på hur det gick till, och vem som är skyldig och oskyldig. Boken handlar om en kärlekshistoria och om ett rättsfall, men också om ont och gott, hämnd och svek. Ett annat återkommande tema är hur olika män och kvinnor bedöms i ett rättsfall. Både Yvonne och hennes älskare har varit otrogna mot sina respektive makar, men ändå är det Yvonne som blir uthängd och utmålad som skurken.

Boken är både spännande och snabbläst, även om det kräver lite fokus att hålla isär trådar och tidsplan. Språket känns ibland lite styltigt och flyter inte så bra, och det förekommer även en del anglicismer i översättningen.

"Kvinna inför rätta" finns på biblioteken i Karlskrona, både som bok och e-bok.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar