Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 13 februari 2014

Nomineringarna till Sveriges romanpris

Fredagen den 7 mars delas Sveriges radios romanpris ut. Litteraturpriset har delats ut sedan 1993 och går till en "en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion". Delar av jurymedlemmarnas diskussioner och tankar sänds i radio. Förra årets vinnare var Jonas Brun med sin roman "Skuggland". I år är sex nya författare nominerade, beskrivningarna nedan är hämtade från förlagen och Bibliotekstjänst. Böckerna finns självklart att låna på biblioteken i Karlskrona. Själv är jag nyfiken på Karlskronabördige Per Odenstens "Andningskonstnären" som har fått mycket lovande recensioner...

Årets nomineringar:

"Den mörka sporten" av Viktor Johansson
En pojke springer genom den svenska förorten. Han måste springa sin egen odyssé. Alla kallar honom tennispojken. Hans pappa var busschaufför i Bagdad och stoppade en ung självmordsbombare. Har pojken släpat med sig kriget till Gottsunda? Kommer han leda de andra ungarna åt helvete? Ska han aldrig bli mer än ett sjukt krigsbarn, en förlorad tennisunge? Därhemma sitter mamman med de alltjämt darrande händerna. Några ungar vrålar från fotbollsplanen. Några slår äppelkartar från trädet med ett basebollträ. Det mullrar från köpcentret.

"Helioskatastrofen" av Linda Boström Knausgård
En tolvårig flicka, iklädd stridsrustning, föds ur sin fars huvud i Västerbotten. Flickan omhändertas av en familj och fadern hamnar på sjukhus med svår schizofreni. Ett rykte börjar spridas om henne och Pingstkyrkan får henne i sitt grepp. Helioskatastrofen är en modern Athena-myt. En sorgesång om saknaden efter en far och om att inte kunna bära sin fulla styrka. Om en känsla av ett ursprung måhända alldeles för nära solen.

"Andningskonstnären"
av Per Odensten
Dagen innan Arons och Max mamma tar sitt liv, anförtror hon dem att de alla egentligen är noshörningar. Barnen uppfattar det bokstavligt och för att hitta noshörningarna bygger Aron och Max en egen noshörningsvarelse, Kaliafra. Det är när Aron tröttnar på Kaliafra och slutar berätta som Max blir andningskonstnär.

"Vårt gemensamma liv" av Anna Schulze
Cecilia är fast besluten att lyckas som reklamare, Ted har bara halkat in på det här med restaurang. När de träffas avslutar Ted genast den relation han har för att leva med Cecilia. Ted blir framgångsrik i krogbranschen och är dessutom en ansvarsfull familjefar. Men hans tidigare relation resulterade i ett barn. Vårt gemensamma liv är en roman om de val vi gör (eller inte gör) och om att det enkla konceptet inte alltid är den bästa lösningen.

"Vägen mot Bålberget" av Therése Söderlind
En sommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget. Veronicas farmors berättelser gör att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen. Malin växer upp på samma plats men trehundra år tidigare. År 1674 rannsakas hon för trolldom. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor - fyra öden - en bygd. Vad innebär det att vara förälder och att vara barn? Vad betyder historia och släktskap? Är historien ens värd att bevaras?

"Hägring 38
"
av Kjell Westö
Onsdagsklubben i Helsingfors är ett informellt diskussionsforum som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Året är 1938 och Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran. Thunes mycket dugliga sekreterare, fru Wiik, jagas av minnen från inbördeskriget. En dag hinner minnena ikapp henne. Hägring 38 följer, i en tätare och mer thrillerartad form, linjen från hans "Helsingforsbukett", de fyra stora romaner som skildrade Helsingfors och Finlands 1900-tal: Drakarna över Helsingfors, Vådan av att vara Skrake, den Finlandiaprisbelönade Där vi en gång gått och Gå inte ensam ut i natten.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar