Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 14 juni 2012

Lyssna på dina favoritförfattare i sommar!

Idag har årets sommarvärdar för Sommar i P1 avslöjats och kl. 13.00 den 23:e juni inleder Anja Pärson programserien som sträcker sig fram till den 19 augusti då självaste Henrik Dorsin avslutar. Men därimellan dyker några litterära förmågor upp som jag vill påminna er om att lysna till.

Den 26 juni står den norske deckarförfattaren Jo Nesbø på tur. Han debuterade 1997 med Fladdermusmannen med huvudkaraktären polisen Harry Hole i centrum. Nesbø är numera en etablerad författare som skriver för såväl vuxna som barn. Hans serie Doktor Proktor, som är lämpad för barn mellan 6-10 år, är en utmärkt högläsningsbok som lockar till skratt. Gengångare är hans senaste Harry Hole- thriller och utkom 2011 i Sverige.

Daniel Sjölin, före detta (och saknad...) programledare för SVT:s litteraturprogram Babel, har hittills skrivit tre romaner. Debuten kom 2002 och heter Oron bror, därefter Personliga pronomen från 2004 och slutligen Världens sista roman, 2007, som nominerades till Augustpriset det året. Han hörs i etern måndagen den 9 juli.

Skrot-Nisses pappa Jan Lööf ska förhoppningsvis berätta om alla skumma diktatorer som befinner sig sporadiskt utplacerade på ett dansställe i bilderboken Ta fast Fabian. Det som är så fantastiskt med Jan Lööf är att man aldrig blir riktigt klok på honom - därför är han ett geni. Det är svårt att göra en kort presentation av Jan Lööf, därför anser jag att ni istället bör lyssna torsdagen den 19 juli eller möjligtvis läsa Sagan om det röda äpplet. Eller helt enkelt nöja er med meningen tagen från Sveriges radios hemsida: "Ritar ofta apor, flygplan och saxofoner.".

Söndagen den 5 augusti är det Märta Tikkanens tur. Tikkanen skriver ofta på temat kärleksrelationer och har bland annat beskrivit sitt eget känslostormande äktenskap med författaren Henrik Tikkanen i form av lyrik i Århundradets kärlekssaga, 1978, samt i biografin Två från 2004. Senaste romanen från Tikkanen utkom 2010 med titeln Emma och Uno. Visst var det kärlek.  

Sist men inte minst, dock kanske yngst, är Amanda Svensson författare till de ombloggade romanerna Hey Dolly och augustnominerade Välkommen till den här världen. Fredagen den 17 augusti tänker hon prata om: "[...] gynekologstolar, Gyllene Tider och om vilket av könen som egentligen är bäst.".

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar