Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



måndag 11 juni 2012

At night I fly

I dokumentärfilmen At night I fly får vi möta ett antal interner på New Folson Prison som istället för att spendera den lilla fritid de har på rastgården, istället spenderar den med att skriva dikter, spela musik och måla tillsammans. Internerna ingår i projektet ”Arts in correction”, där de tillåts att få utlopp för sin kreativitet och kanske även finna en mening med att leva innanför murarna.
Titeln på filmen bygger på en av internernas dikter: ” Idag dog jag. Jag dog igår och i imorgon. På natten flyger jag”. Han menar att hans drömmar och projektet ”Arts in correction” är de enda platserna innanför murarna där han får ”leva”.

Fängelset har ett syfte, och det är isolering, ” det handlar om att stänga inne tankar, hjärta och själ”. Den fria tid internerna har spenderar de flesta på rastgården, och där är det strikta regler som ska följas. Det är gäng- och rasgränser som styr livet på rastgården och det är detta internerna vill fly ifrån. De vill försöka finna en mening med sitt liv trots att de vet att de kanske aldrig kommer att lämna fängelset.

Denna film visar verkligen hur viktig kulturverksamhet är. Hur ett projekt kan ge hopp åt en människa som verkligen befinner sig på ett slags helvete på jorden. Filmen förmedlar en stark historia och visar upp livet innanför murarna på ett rättvist sätt. En film värd att se.

/Louise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar