Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 23 december 2011

The good heart

Under jul- och nyårshelgerna kan du låna 3 filmer men behöver enbart betala för 2, på alla biblioteken i Karlskrona som har film, dvs Stadsbiblioteket, Jämjö, Lyckeby, Nättraby och Rödeby. Erbjudandet gäller även för barnfilm. I dagens lucka hittar vi ett filmtips från Louise.
The good heart handlar om två män som är väldigt olika i sättet. Vi har Lucas (Paul Dano), en ung, godhjärtad, hemlös och självmordsbenägen kille. Sen har vi Jacques (Brian Cox), en grinig, osund, sur gubbe som är inne på sin femte hjärtattack. De möts på sjukhuset när Lucas har gjort ett misslyckat självmordsförsök och Jacques har varit med om sin femte hjärtattack. När Jacques innebär att han kanske är nära döden och kommer att behöva någon som tar över hans bar om han skulle dö, så bestämmer han sig för att ta hand om Lucas och lära upp honom hur man sköter en bar. Det går bra ett tag och Lucas lär känna de få excentriska stamkunder som kommer till baren. Plötsligt kommer April in i bilden, och då ser Jacques rött, eftersom han anser att kvinnor inte hör hemma på en bar.

Filmen är humoristisk och tragisk på samma vis. Och Brian Cox är helt oslagbar som grinig barägare. Han är så otrevlig när han är inne på sjukhuset så sjuksköterskan ger honom kommentaren – I hope you drop dead. Då förstår ni hur jobbig han är. Och såhär är han genom hela filmen. Skrattar högt flera gånger och Jacques repliker är klockrena genom hela filmen. Även om jag ser filmen mest som en svart komedi, så är det även ett fint drama där man får följa två helt olika män och deras vänskap som växer sig starkare och starkare. Relationen mellan dem är både konstig och fin på samma gång, och Dano och Cox samspelar väldigt bra genom hela filmen. En favoritfilm enligt mig.

/Louise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar