Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 7 december 2011

Älskar - hatar

I dagens lucka finner vi den aktuella tonårsbok Älskar - Hatar som Tuija tipsar om.
Mikeys syster påstår att en kille har våldtagit henne på en fest. Hon mår fruktansvärt dåligt och Mikey känner att han måste göra något - om inte annat så nita till killen riktigt, riktigt ordentligt. Tillsammans med sin kompis smider han planer på hur det ska gå till, och samma dag som killen som är beskylld för dådet släpps ut från häktet tar sig Mikey till det tjusiga huset där de bor, där en fest ska hållas, dagen till ära. För ingen i den familjen tycks se sonen som skyldig till någonting alls. Där råkar han istället på killens lillasyster Ellie, och försöker dra ur henne så mycket information han kan, dock utan att lyckas speciellt bra. Istället finner han sig allt mer dragen till henne, trots att han inser att det kan bli rätt problematiskt.

Ellie å sin sida vill inte tro något illa om sin bror, och vidhåller för polisen att hon ingenting vet eller sett, trots att hon var hemma kvällen då allt hände. Inte heller anar hon att Mikey är bror till flickan som beskyller hennes bror för det omöjliga, och sakta djupnar deras känslor. Tills hon plötsligt en dag får veta vem han är. Allting rämnar och hon är övertygad om att hon bara lurats i en fälla och utnyttjats, att Mikey inte alls känner så starkt för henne som hon trott och hoppats. Istället gillrar hon en annan fälla, för att sätta dit honom som hämnd, och oj oj oj vad det urartar.

Mer ska inte avslöjas, men det är spännande och intressant att följa Ellie i hennes inre rannsakningar... vad var det egentligen som hände på den där festen hemma hos dem, vad såg hon egentligen, och till vilket pris ska hon skydda sin egen bror? Svåra, omöjliga frågor att brottas med, och Downham skildrar det väldigt trovärdigt och bra. Lojalitet, klassfrågor, vänskap, men också varm och innerlig kärlek är andra goda ingredienser i en av årets bästa böcker! Läs den.

Boken i bibliotekets webbkatalog.

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar