Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 12 december 2011

Fyra dagar, fyra nätter

En riktigt härligt roadtrip genom USA, tillsammans med Amy och Roger, två barndomsvänner som inte setts på många år.

Men... allt startar med en trafikolycka i mars, där Amy kör bilen och hennes pappa förolyckas. Sorgen och skulden kuvar, kväver och kväser henne - hon är fullt övertygad om att hon aldrig kommer att kunna bli den gamla Amy igen. Men med olyckan följer också andra förändringar - hennes tvillingbror, som spårat ur med droger skickas på avgiftning, och mamman skaffar sig ett nytt jobb i sina barndomstrakter, i andra änden av USA. Och Amy ska med dit, punkt. Mamman flyttar i förväg, och efter måste Amy följa när skolan slutat, och få med sig deras bil - det är bara det att hon inte klarar av att sätta sig bakom ratten mer. Alltså tillfrågas en gammal väninnas son, om han kan köra - han ska ändå till trakterna, till sin egen pappa. De lekte som barn, men chocken blir stor när Roger slutligen kommer för att plocka upp henne. Bekant, men mycket snyggare än förr, och både lik och olik Amy på många sätt. Hon vet inte ens hur mycket han vet om olyckan. Och speciellt talför är hon inte, i sitt nya osäkra jag, men sakta börjar hon förstå att han inte vet så mycket. Eftersom hon inte klarar av att prata om det, inte ALLS, utan håller alla samtalsämnen på hanterbart avstånd, lär de känna varandra ganska långsamt, trots att de tillbringar all tid, dygnet runt, tillsammans. På ett sätt som inte alls var meningen.

För hennes mamma hade bokat hotellrum och planerat trippen i fyra dygn, rakaste vägen, men Amy och Roger känner starkt, när de ska bege sig iväg, att det finns så mycket roligare vägar att ta, mer äventyrliga, än den planerade. Sagt och gjort - trippen blir något alldeles speciellt och annorlunda! Och mycket längre! Och båda närmar sig varandra, på ett alldeles speciellt vis.
Förutsägbart? Javisst, men vad gör det - det är så mycket annat som händer under resans gång, där somligt kan kännas på gränsen till orealistiskt, men slutet desto mer trovärdigt. Och det är häärlig läsning, hög njutningsfaktor, en riktig bladvändare att sluka! En bok jag tyckte MYCKET om! Författare: Morgan Matson.

Boken i bibliotekets webbkatalog.

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar