Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 29 juli 2011

Deckartips för hängmattan

Under sommaren kanske det kan passa med lite lättsmält spänning, inte så blodiga historier, lagom tjocka böcker och med en gnutta humor? Här är några förslag:

Böljelek är en historisk deckare som utspelar sig i Karlshamn år 1897. På kort tid hittas två personer döda i Karlshamn, en sjöman och ett litet barn. Båda har siffran 13 skrivet på huvudet. Eftersom man misstänker att brotten har religiös anknytning kallar man in kyrkoherde Simon Eldfeldt från Asarum för att hjälpa till med utredningen.

Mordet i Eiffeltornet utspelar sig i Paris under den stora världsutställningen år 1889. Bokhandlaren Victor Legris ska möta några vänner i Eiffeltornet. Plötsligt faller en kvinna ihop och dör, till synes stucken av ett bi. Legris upptäcker flera liknande fall med människor som avlidit av vad som först verkade vara bistick. Han börjar snart misstänka att en mördare ligger bakom dödsfallen. Han får dessutom erfara att alla har sina hemligheter; såväl hans trogna kompanjon Kenji som den vackra och mystiska konstnärinnan Tasja, som båda råkar vara närvarande på flera av brottsplatserna…

I Svartvintern åker väninnorna Miriam och Hervor till Hervors hemby Kuivalihavaara långt upp i Lappland. Stora förändringar är på gång i byn. Det gamla hotellet har stått tomt och öde i många år, men nu har en ny ägare dykt upp, operasångaren Ralph från Stockholm. Han möts med en viss misstänksamhet från bybornas sida, och inte blir det bättre när det uppdagas vilka planer han och pojkvännen har för hotellet. När gamla benrester hittas i hotellets källare blir oron stor i byn, och Mirjam och Hervor blir förstås indragna i historien.

Maisie Dobbs utspelar sig i London under mellankrigstiden. Maisie har tjänstgjort som sjuksköterska i första världskriget och upplevde då fasansfulla händelser som återkommer i hennes tankar och drömmar. När hon återvänder till London övertar hon en detektivbyrå från sin gamle lärare och mentor. Hon löser fall som vanliga människor kommer till henne med, alltid på sitt eget finurliga och eftertänksamma sätt.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar