Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 26 juli 2011

Ljust och fräscht

Ljust och fräscht är namnet på en krogshow som Henrik Schyffert och Fredrik Lindström har kört på Berns i Stockholm under våren, men också titeln på en bok som är ett försök att förstå, förklara och – framför allt – häckla den rådande avskalade, minimalistiska och färglösa inredningstrenden. Lindström och Schyffert visar bland annat upp 100 nyanser av vitt (alla namngivna), diskuterar inredningstidningarnas ständigt leende människor (vad är det som är så roligt?) och de konstruerade situationer de befinner sig i (i vilket universum är det helt naturligt att bära runt på en tallrik med kronärtskockor?)

Vi får lära oss nya ord som hemnetknarkare, inredningsporr och parmiddagsknäckare. Det sistnämnda är prylar som bara inhandlas för att imponera på besökande vänner. De lite längre texterna blandas med foton ur inredningstidningar som författarna själva har försett med komiska bildtexter, á la Jan Stenmark. Roligt är det också att se bilder på tidigare inredningstrender som 70-talets gillestuga med furupanel och murrig heltäckningsmatta, och tänka på att det förmodligen ansågs lika tidlöst och varaktigt då, som den vita trenden gör idag.

Det hela är väldigt roligt, och faktiskt mycket tänkvärt. Kanske underlättar det att man liksom författarna tillhör ”ironiska generationen”, men jag tror detta är ett ämne som många kan skratta åt, och kanske känna sig lite träffade av. För oss som inte kan skilja på olika nyanser av vitt, och som tycker oss ha utfört stordåd om soffan och soffkuddarna matchar varandra, är det också intressant att läsa om hur mycket tid och pengar en del är villiga att lägga på heminredning. Under läsningen kommer jag flera gånger att tänka på Bo Kaspers låt ”Ett fullkomligt kaos”, som handlar om ett hem som ligger långt ifrån inredningstidningarnas bilder:

"Andra har så fin planering
Tid och råd med renovering
Och nya kök som luktar lite klor

Det ska va på vissa sätt
Stilrent ner i helvetet
Vårt palats är ett fullkomligt kaos"

Hellre ett fullkomligt kaos än ett stilrent helvete! ;-)
/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar