Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 20 juli 2011

Starkt och osentimentalt drama

Winter’s Bone utspelar sig någonstans långt ute på den amerikanska landsbygden, i ett landskap som är lika kallt och kargt som människorna som bor där. Alla verkar vara släkt med varandra, alla bär vapen, och det finns en klar hackordning som man inte ändrar på ostraffat.

Här lever 17-åriga Ree Dolly med sina två småsyskon, som hon tar hand om helt själv, eftersom deras mamma gått in i någon slags psykos och knappt är kontaktbar. Ree går inte i skolan, utan tillbringar sina dagar med att sköta om hemmet och familjen. Hon lagar mat till sina syskon varje dag trots att det ibland bara finns ekorre att äta, och hon lär dem att skjuta precis som hon själv fick lära sig i tidiga år. Rees pappa, Jessup, tillverkar och säljer methamfetamin liksom många andra i trakten runtomkring. Han åker in och ut i fängelse, men efter senaste gripandet är han försvunnen efter att ha blivit frisläppt mot att han använt familjens hus och mark som borgen. Om han inte kommer till rättegången blir familjen hemlösa i en omgivning där ingen hjälp finns att få. Nu måste Ree hitta sin pappa innan familjen förlorar allt. Hon ger sig ut på en farlig resa mellan faderns skumma bekanta och släktingar för att ta reda på var han kan finnas och vad han egentligen höll på med. Hon får bittert erfara att det finns många som inte uppskattar att hon rotar i faderns förflutna.

Winter’s Bone är en oerhört stark film, även om den är jobbig att se ibland. Den är inte alls sentimental eller tårdrypande, utan konstaterar bara att såhär är livet för vissa människor. Skådespelarna gör en jättefin insats, framförallt Jennifer Lawrence som spelar den ofattbart starka Ree. I en biroll som en av faderns gamla flammor syns Sheryl Lee, kanske mest känd för att ha spelat lik säsong efter säsong i Twin Peaks. Se filmen och bli berörd.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar