Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 15 oktober 2010

"Det är så vackert – det är så farligt"

Ola Skinnarmo, en av Sveriges främsta äventyrare, gav sig 2009 iväg på sin hittills längsta expedition – genom Nordostpassagen. 130 år tidigare var Adolf Erik Nordenskiöld den första i världen som tog sig genom dessa okända vatten. Sedan dess har ingen svensk gjort om bedriften – förrän nu. Parallellt med att vi får följa Ola Skinnarmo och hans besättning på den dramatiska seglatsen, skildras Nordenskiölds nästan osannolika upptäcktsfärd.

Med på resan är även Johan Tell, välkänd skribent och resenär. Johan skriver i inledningen till det första kapitlet: "Det är så vackert – det är så farligt. Jag tänker så när vi seglar förbi ett osedvanligt konstfullt skulpterat isflak. Isen är så vit, så vit, havet så svart och däremellan skimrar olika nyanser av buteljgrönt. Ovan ytan är isen modellerad av vädrets alla krafter, medan den under ytan tycks ha formen av en gigantisk frälsarkrans, och med helt andra egenskaper. Det är denna under ytan utstickande ”fot” av is som är så förrädisk, den som är så lätt att segla in i, som så lätt kan få ett skepp att springa läck. Vackert, farligt, men också långsamt.”

För Nordenskiöld gällde kanske något annorlunda förutsättningar. Hans ”Vega” med besättning frös fast längs vägen. Resan tog två år. Skinnarmo med besättning på stålsegelbåten ”Explorer” genomförde seglatsen på tre månader.

Med boken följer även en dvd med en specialproducerad dokumentär om hela seglatsen.
Boken Skinnarmo och Nordostpassagen : i Adolf Erik Nordenskiölds spår i webbkatalogen.
/Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar