Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 18 oktober 2010

Den drunknade av Therese Bohman

Therese Bohman är redaktör och skribent för tidskriften Axess, samt kulturskribent på Expressen. Den drunknade är hennes debutroman.

Marina åker för att hälsa på sin syster Stella som hon inte träffat på ett tag. Systrarna är väldigt olika och har alltid varit det. Stella är äldst, och mer bestämd och målinriktad. Marina är yngre, och mer osäker på sig själv och sitt liv. Hon har alltid varit avundsjuk på sin syster för hennes utseende, kläder och pojkvänner. Stella har ganska nyligen flyttat ihop med Gabriel som Marina aldrig har träffat. Gabriel är författare, och arbetar hemifrån, medan Stella har ett arbete som ofta kräver långa arbetsdagar. Under några varma sommarveckor tillbringar Gabriel och Marina mycket tid tillsammans och mellan dem uppstår en slags attraktion. Samtidigt uppfattar Marina signaler från Stella att allt inte står rätt till mellan henne och Gabriel. I det idylliska huset på landet växer ett triangeldrama fram mellan systrarna och Gabriel, som till slut gäller liv och död...

Den drunknade är en snabbläst, men inte lättsmält bok. Stämningen känns redan från början olycksbådande, och man vågar aldrig hoppas på något lyckligt slut. Spänningen finns där hela tiden, men fokus ligger på det som händer mellan personerna och inom dem.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar