Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 25 oktober 2010

Deckardebut med mersmak

Hans Rosenfeldt är verkligen en mångsysslare, han har varit nöjeschef på SVT, programledare i radio och TV och även skrivit manus till flera TV-serier. Nu är han också deckarförfattare tillsammans med Michael Hjorth. Det fördolda heter debuten som är tänkt att bli den första delen i en serie om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

En sextonårig pojke hittas mördad i ett kärr i Västerås. Spåren leder till hans skola, ett gymnasium med gamla anor och fint rykte. Men det visar sig att allt inte är så prydligt bakom fasaden. Torkel Höglund och hans grupp vid Riksmordkommissionen får ta hand om fallet. Kriminalpsykologen Sebastian Bergman har tidigare arbetat tillsammans med dem, men drog sig tillbaka för några år sedan. Nu råkar han vara i Västerås och blir intresserad av utredningen av sina egna skäl. Alla i gruppen är dock inte lika glada över att ha honom tillbaka.

Låt mig säga direkt att Sebastian Bergman inte är någon trevlig kille. Han för faktiskt tankarna till Hugh Lauries ironiska gestaltning av ”Dr House” i TV-serien. Han gör inget för att bli omtyckt och verkar själv inte tycka om någon. Ändå går han hem med en ny kvinna vid sin sida varje kväll… och smyger iväg från henne under natten… Ganska snabbt får man ledtrådar om att hans liv inte varit någon dans på rosor direkt, vilket har försvårat hans relationer till andra människor. Efter hand förstår man också att han är en mycket skicklig psykolog, och att han utnyttjar sin förmåga att för att få sällskap för natten. Helt köper jag inte historien, men han är onekligen en intressant person.

Det fördolda är en bra debut som är riktigt spännande, har en otäck intrig och en oväntad upplösning. Utan att avslöja alltför mycket kan jag säga att slutet lämnar vidöppet för en uppföljare, som nog inte låter vänta på sig alltför länge…

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar