Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 15 augusti 2019

Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes

Det är 1920. Första världskriget är precis avslutat och London är svårt påverkad av krigets fasor. Louisa Cannon tillhör den fattigare delen av staden och drömmer om en väg ut. Hennes räddning blir en anställning hos familjen Mitford på Asthall Manor som barnsköterska och sällskap åt Mitfordsystrarna. En helt ny värld öppnar sig för Louisa och hon inleder en vänskap med den äldsta systen, Nancy, som längtar efter att få upptäcka världen utanför Asthall.

När sjuksköterskan Florence Nightingale Shore mördas på tåget till Hastings dras Louisa och Nancy in i den trassliga mordhävan. Ett mord som skapar ringar på vattenytan, ringar som når ända till Asthall Manor och familjen Mitford.

Detta är första delen i en planerad serie om Mitford-morden som utspelar sig under den engelska överklassens 1920-tal. Här i tar författaren avstamp i det berömda och ouppklarade mordet på Florence Nightingale Shore. Fellowes har mycket skickligt fått liv i det brittiska 1920-talet och det känns som blandning av att avsnitt av Downtown Abbey och en pusseldeckare. Hon har på ett mycket bra sätt lyckats bygga en trovärdig och mycket spännande berättelse och det märks att hon känner sig hemma i sin valda tidsepok.

När berättelsen väl tagit fart är det väldigt svårt att lägga ifrån sig boken. Som läsare befinner man sig ständigt på tå i och med att Louisa och Nancy kommer allt närmare att lista ut vem som mördare Florence Nightingale Shore. Rekommenderas varmt!

(Andra delen i serien kom ut nu i år och den finns absolut med på min ”att läsa”-lista!)


/Erika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar