Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 22 maj 2019

Dark Matter av Blake Crouch

Denna science fiction-thriller finns utgiven både på svenska och engelska. Få böcker har någonsin haft så högt tempo som denna. Du läser lätt ut den på en dag, under kortare tid än det tar att se fyra avsnitt på Netflix. Och det här slår Netflix, Amazon Prime, HBO, Hulu, Disney+, för ingenting någon kan skapa kan komma i närheten av kraften av din fantasi, hur just du kan skapa en bild som är ultimat bara för dig, din fantasibild lika unik som ditt DNA.

Det här är filosofisk science fiction när den är som bäst. Det är också en kärlekshistoria. Och en rysare. Och en actionfylld äventyrsberättelse. På något sätt får den alla ingredienser att gå ihop med dess huvudingrediens av mystik. Vi följer huvudpersonen när han blir bortförd av en man i mask, hur han kastas in i en värld där han aldrig gift sig och blivit pappa. Vad som sedan sker är en odyssé utan dess like, där vår tids Odysseus färdas mellan parallella världar för att hitta hem till världen han förts bort från, för att återförenas med sin fru och son, som nu lever med en annan version av huvudpersonen från en värld där hans drömmar besannats, utom drömmen om kärlek.

Dina upplevelser är aldrig identiska med någon annans, så de kombinationer av drömmar som inspirerats av alla upplevelser i ditt liv har aldrig tidigare funnits och kommer aldrig finnas igen. Så även om någon skulle göra en film eller tv-serie av den här boken kommer du att föredra boken. Då vi säger att boken var bättre menar vi att det vi ser i vår fantasi är oefterhärmligt, och vi älskar vår version av en dröm mer än någon annans vision, för den är intim och personlig för oss. Men jag välkomnar ändå en filmatisering av den här berättelsen, för den är enastående.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar