Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 19 februari 2019

Pärlfarmen av Liza Marklund

Liza Marklund år journalist, och debuterade som författare med Gömda 1995. Hon skrev sen ett tiotal deckare om Annika Bengtzon, den första var Sprängaren 1998. De senaste åren har hon hållit sig utanför rampljuset, men i slutet av 2018 kom den här boken, Pärlfarmen.

Första delen av boken utspelar sig i början av 1990-talet på Cook-öarna i Stilla havet. Manihiki är en av de mindre öarna, den ligger isolerat och den enda kontakten med omvärlden är via kommunikationsradio. Befolkningen livnär sig främst på pärlodling i lagunen som omger ön. Vi möter den unga kvinnan Kiona och hennes familj som har haft en pärlfarm i många generationer. Under en kraftig storm går en båt på grund på revet utanför ön. Byborna lyckas rädda den ende personen ombord, en ung man som är svårt skadad. Kionas mamma är sjuksköterska och förestår kliniken på ön, hon tar hand om mannen och lappar ihop honom så gott det går. När han vaknar till liv berättar han att han är från Sverige och heter Erik. Han tillfrisknar så småningom och blir kvar på ön. Erik verkar inte så bekymrad över att det är svårt att ta sig ifrån ön, och att få kontakt med omvärlden. Han finner sig tillrätta där, och hjälper byborna med ekonomi och bokföring. Efter en tid uppstår känslor mellan Eric och Kiona och de blir ett par, och så småningom får de också två barn tillsammans.

En dag ser Kiona en stor båt vid horisonten som närmar sig ön i snabb fart. Hon anar direkt att det gäller Erik. Hon skyndar sig hem och varnar honom, och han börjar direkt packa sina väskor, och säger att hon måste hålla barnen inne och inte visa att de är ett par. Kiona ser på avstånd hur flera män kliver i land från båten. Erik går dem till mötes och följer till synes frivilligt med båten därifrån. Kiona är förtvivlad. Hon försöker pussla ihop det hon vet om Erik, och hon hittar också en väska han glömt kvar. Den är full av pengar i amerikanska dollar. Hon bestämmer sig för att för första gången i sitt liv lämna ön för att få veta vad som hänt Erik. Resten av boken utspelar sig på en rad platser runt om i världen dit Kiona reser för att hitta Erik och få veta vad som hänt honom. Hon möter både människor som hjälper henne, och människor som utnyttjar hennes brist på världsvana och hennes godtrogenhet.

Första delen av boken är en fin och intressant beskrivning av paradislivet på ön, medan andra delen är en spännande internationell thriller, där man känner igen takterna från böckerna om Annika Bengtzon. Liza Marklund har vänner som bor på Cook-öarna, och hon har själv varit där, och har faktiskt bott på en pärlfarm.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar