Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 14 februari 2019

Blindtunnel av Tove Alsterdal

Blindtunnel är en spänningsroman med anknytning till verkliga historiska händelser. Daniel och Sonja är ett svenskt medelålders par med utflugna barn. Efter att Daniel blir av med jobbet, så väcks idén hos dem att bryta upp, lämna Sverige och köpa en vingård utomlands. Efter en tids letande hittar Daniel en vingård i Böhmen, i Tjeckien, som är till salu för ett rimligt pris. Huset behöver rustas upp, men Daniel är ju händig och kan göra mycket själv. 

De tar sig an huset med stor energi, framför allt Daniel, som direkt börjar röja i källaren. Sonja däremot ägnar dagarna åt att bekanta sig med omgivningarna och folket i den lilla byn. En kväll när hon kommer hem är Daniel alldeles exalterad. Han har rivit en vägg i källaren och har hittat en gammal vinkällare med rader av hyllor med gamla fina vinflaskor. Sonja går längre in i källaren och då upptäcker hon flera tunnlar, och i en av dem hittar hon en död kropp. Den har legat där väldigt länge, den är nästan mumifierad men hon kan ändå se att det är ett barn. 

Detta blir upptakten till en rad kusliga händelser kring vingården som alla har en koppling till det hemska som inträffade här efter andra världskrigets slut. Området som kallas sudetenland, befolkades då av en blandad befolkning som bestod av tjecker och sudettyskar, en tysktalande folkgrupp som länge levt i Tjeckoslovakien. Innan kriget levde man sida vid sida och såg olikheterna i språk och kultur som en tillgång, och de hade ett utbyte emellan sig.

Men precis innan kriget bröt ut, så hamnade sudetenland i skottlinjen, när Hitler krävde att få området eftersom det befolkades av tyskar. Tjeckoslovakien tvingades då att avträda området till Tyskland. Efter kriget fördrevs sudettyskarna från sina hem av den tjeckiska befolkningen, för att hatet då var så stort mot tyskarna. Många sudettyskar dödades och de som överlevde tvingades fly från sina hem. 

För Daniel och Sonja gör sig det förflutna påmint när det visar sig att vingården som de har köpt, en gång tillhörde en sudettysk familj, och det finns fortfarande familjemedlemmar i livet, som inte har glömt det som hände, och vill ha tillbaka gården. 

Den här boken bygger på en historia som är helt fruktansvärd, och ändå kanske inte så välkänd. Den är väldigt spännande, välskriven och intressant och man lär sig en hel del historia. Tove Alsterdal har skrivit flera spänningsromaner och alla har anknytning till historiska händelser.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar