Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 22 februari 2019

3 x Maryse Condé

I Livet utan masker berättar Maryse Condé om en viktig period i sitt liv, när hennes författarskap grundlades. Hon är en franskspråkig författare, född 1937 och uppvuxen på ön Guadeluope i Karibien. Ön var från 1600-talet en fransk koloni, och tillhör fortfarande Frankrike. Föräldrarna hade det gott ställt och skickade tidigt sin dotter till Paris för att studera. Där läste hon bland annat vid Sorbonne-universitetet.

I Paris träffar Maryse en man från Haiti, som hon också blir gravid med. Men han har andra planer, han är politiskt engagerad och reser tillbaka till sitt Haiti, och lämnar henne med den lille sonen Denis. Det är inte lätt att vara student och ensamstående mor i slutet av 1950-talet, och Maryse måste lämna bort sonen en period för att kunna fortsätta studera. Hon träffar sedan Mamadou Condé, en skådespelare från Guinea, och gifter sig med honom. Tillsammans bosätter de sig i Afrika, först i hans hemland Guinea, men pga politiska oroligheter tvingas de flytta mellan olika länder i nordafrika. Sonen Denis följer med dem, och tillsammans får de ytterligare tre barn. Äktenskapet är stormigt och paret skiljs efter att Maryse och barnen tvingas lämna Afrika och resa till England av politiska skäl. 

Under tiden i Afrika väcks både hennes politiska engagemang, och lusten att skriva. Hon debuterar 1976. Men den första boken som blir översatt till svenska är Färden genom mangroven 2007. Den utspelar sig på Guadeloupe, och börjar med att en man hittas död i ett mangroveträsk i utkanten av en liten by. Hans namn var Francis Sancher och han var inflyttad till ön. Ingen vet säkert var han kommer ifrån, och i byn var han föraktad och fruktad. Man håller en traditionell likvaka i hans hus, och enligt den lokala seden kommer alla byborna dit. Seden påbjuder också att var och en berättar något om den döde. Det visar sig att alla haft någon slags relation till Francis Sancher, trots att ingen har velat kännas vid honom så länge han var i livet. Genom berättelserna får vi en bild av den döde, och även av livet i den traditionella karibiska byn. 

Maryse Condés senaste roman är Celanire, som utspelar sig på Elfenbenskusten i början av 1900-talet. Landet var då en fransk koloni som styrdes av en guvernör. Hit kommer den unga kvinnan Celanire som missionär för att undervisa på en internatskola. Hon är född på Guadeloupe, men blev tidigt föräldralös och uppfostrades i ett nunnekloster i Paris. Celanire får genast ett rykte om sig i byn. Hon är mycket vacker, och männen blir som förhäxade av henne. Snart efter hennes ankomst inträffar också en rad mystiska dödsfall, som alla kommer mycket lägligt för Celanire. Skolans rektor dör och Celanire blir ensam ansvarig för skolan. Hon inför då regler som uppfattas som radikala och gör henne impopulär i byn, bland annat förbjuder hon omskärelse av flickorna. Sen dör guvernörens hustru, och mycket snart är han omgift med Celanire. Många av byborna tror att hon står i förbund med djävulen och att hon kan förhäxa människor. Som läsare ser vi nog snarare en kvinna som är mycket skicklig på att manipulera sin omgivning, och är beredd att göra nästan vad som helst för att få som hon vill, och som kanske inte heller har den fläckfria bakgrund som hon själv vill framhålla. 

Teman som ofta återkommer i Maryse Condés böcker är kolonialismen och dess följder samt utanförskap ofta upplevt på grund av kön, klass eller hudfärg. Hon skriver på ett väldigt personligt sätt och det är spännande historier som utspelar sig i intressanta miljöer.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar