Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 9 maj 2018

Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller

Oliva ”Livvy” Rawlings är konditor på en exklusiv klubb i Boston, men efter ett litet missöde som resulterar i att klubben sätts i brand, säger hon upp sig och tar sig ut på landsbygden. Hon hamnar i den idylliska småstaden Guthrie i Vermont. Det är inte meningen att hon ska stanna mer än över helgen, men hennes tillvaro i den lilla småstaden blir lite mer permanent när Margaret Hurley, ägaren till pensionatet Sugar Maple Inn, behöver anställa en ny konditor. Men Margaret behöver inte bara en konditor till själva pensionatet utan hon behöver någon som kan hjälpa henne att återta första platsen i stadens årliga äppelpajstävling från den fisförnäma Jane White.

Vissa av invånarna i staden Guthrie är inte alls glada över att Livvy är där. Hon tog ett jobb som de anser tillhörde en av deras egna och hennes stora varghund springer lös i hagarna på eget bevåg, inte för att han skulle göra en fluga förnär, men det är själva principen. Medan en viss andel av Guthrie anser att de inte behöver henne, så behöver Livvy Guthrie. I Boston hade hennes liv varit krångligt och stressigt och hon hade ingen fast grund att stå på, ingenstans att slå ner rötter. Hon arbetade långa timmar, alla stora helgdagar och hade en romantisk affär med sin chef. Hon har ingen familj och inga nära vänner i området. Ingenstans som kändes som att komma hem vid slutet av dagen.

Vägen till Sugar Maple Inn är en hjärtevärmande berättelse om att komma hem, eller kanske om att hitta själva känslan av att komma hem. Det är en berättelse om familj, kärlek och vänskap som får sin läsare att må bra. Och om bakning. Det märks tydligt att författaren, som är konditor, vet vad det handlar om när Livvy bakar eller pratar om olika efterrätter och kakor. Det är lätt att det vattnas i munnen. Det är i stora lag en lättsam bok, dock med ett par klichéer inkastade i texten. En typisk feel good-roman. Dock måste jag komma med en varning. Boken bör inte läsas på fastande mage.

/Erika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar