Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 21 maj 2018

Pride 2018!

Innan ordet "pride" kom att betyda stolthet stod det i sin äldre form, prud, för ypperlighet, ett ord som kom från det fornfranska adjektivet prouz, "modig". När något konstnärligt skapats som vi inte sett tidigare kan vi se det som något modigt att vara stolt över, då det är riskfyllt, oprövat och otryggt, utan etablerad publik, ofta resulterande i ekonomisk förlust. Ett verk kan också bryta mot en konventionell bild, vilket kan väcka starka reaktioner som kräver mod att möta.

Vad gäller serieböcker tillåts våld i de flesta former, medan spegling av olika former av attraktion och kärlek ses som farlig, inte minst för förlagens vinstintressen. Att göra det farliga, som kan väcka starkt motstånd, och göra det av kärlek, är beundransvärt. Bingo Love av Tee Franklin och Blue Is the Warmest Color av Julie Maroh är två modiga serieböcker om kärlek mellan kvinnor, den ena mellan ett par på ålderns höst, den andra mellan ett par på ålderns vår. Båda har min beundran och får min varmaste rekommendation.

På Karlskrona stadsbibliotek har vi dessa två sista veckor av maj en Pride-utställning. Det är dessutom i samband med Pride gratis att låna en film i vår stora filmsamling, där ni bland annat kan hitta en ypperlig filmatisering av Blue Is the Warmest Color. Happy Pride!

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar