Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 3 april 2018

Vaggvisa och Café Bokstugan

Myriam och Paul Massé kan knappt tro att det är sant när de på en bekants rekommendation hittar barnflickan Louise. Hon gör det möjligt för dem att lösa vardagspusslet med arbete, hem och barn. Pauls karriär inom musikbranschen börjar just ta fart, och Myriam har fått ett bra men krävande arbete på en juristbyrå efter barnledigheten. Louise tar hand om barnen Mila och Adam och håller dessutom familjens våning i Paris i toppskick. Hon tar allt större ansvar och gör sig till slut oumbärlig för Paul och Myriam. Men paret börjar snart se tecken på att allt inte är som det ska med Louise. De drar sig dock för att konfrontera henne, och under tiden rasar Louises liv samman, och hon blir alltmer desperat.

Vaggvisa är skriven av Leila Slimani, och redan på bokens första sida får vi veta att något fruktansvärt hänt i familjen Massé. Berättelsen är spännande och välskriven, men samtidigt olustig eftersom läsaren anar att katastrofen närmar sig. Min enda invändning är att vi inte får tillgång till Louises tankar och känslor, och hennes handlingar blir därför ibland svårförståeliga. Det är snarare mamman, Myriam, som vi får lära känna bäst. Men kanske är det författarens avsikt? Myriam intalar sig att allt är som det ska. Hennes barn är i händerna på en kompetent och förtroendeingivande barnsköterska, och då kan ju inget hända dem.... väl...?

Fler tips på spännande, skrämmande, intressanta och upplysande böcker blir det i kväll kl. 18 på stadsbiblioteket då vårens sista Café Bokstugan går av stapeln.

Välkomna!
Åsa m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar