Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 18 april 2018

Lisa Jewell, Och sen var hon borta

För tio år sedan försvann Laurels femtonåriga dotter Ellie spårlöst. Polisen var övertygade om att hon hade rymt hemifrån, men Laurel kunde aldrig tro att det var så. Ellie var en glad och positiv tjej, det gick bra för henne i skolan, hon hade kompisar och pojkvän. Dotterns försvinnande har förändrat Laurel och överskuggat hela hennes liv. Numera är hon skild från Ellies pappa, och hon har inte så bra kontakt med sina andra två barn, Ellies äldre syskon.

Men så träffar Laurel en ny man, och för första gången på mycket länge börjar hon se lite ljusare på tillvaron. Floyd lever ensam med sin nioåriga dotter Poppy. Första gången Laurel träffar flickan får hon en chock. Poppy är en kopia av hennes försvunna dotter Ellie. Ännu märkligare blir det när Floyd berättar att Poppys mamma försvann spårlöst för fem år sen efter att hon lämnat dottern hos Floyd.

Lisa Jewell är en välkänd brittisk författare som skrivit många romaner. Detta är hennes första thriller. Boken är spännande, och intrigen är bra konstruerad. Det är en grym historia - inte så att den innehåller blodiga skildringar och liknande - utan mer på ett psykologiskt sätt. Det handlar om vad människor kan göra mot varandra i pressade situationer.


/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar