Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 13 april 2018

Flätan av Laetitia Colombani

I "Flätan" får vi följa tre kvinnor i olika delar av världen. De lever under mycket olika förhållanden men ändå har något gemensamt.

I en liten by i Indien lever Smita med sin man och dotter. Familjen är kastlösa, de lägst stående i byn. Smitas uppgift är att dagligen tömma andra människors latriner med sina bara händer. Hon drömmer om ett annat liv för sin dotter, men inser att hon aldrig kan få det i byn. En natt tar Smita med sig sin dotter och beger sig ut på en lång resa, på jakt efter ett bättre liv för sig och sin dotter.

Sextonåriga Guilia bor med sin familj på Sicilien där hon arbetar i sin fars perukmakeri, ett familjeföretag som gått i arv i flera generationer. En dag råkar fadern ut för en olycka och hamnar i koma, och Guilia får ta över ansvaret för företaget. Hon upptäcker att de är nära konkurs, och måste göra något radikalt för att rädda familjeföretaget.

I den kanadensiska staden Montreal lever Sarah. Hon arbetar hårt på en framstående advokatbyrå, och har offrat mycket för att nå den ställning hon har idag. Hon har tre barn och två skilsmässor bakom sig. Hennes liv är hårt inrutat med vattentäta skott mellan arbete och privatliv. En dag faller hon ihop i rättssalen. Hon får till slut diagnosen cancer, och hela hennes välplanerade tillvaro rasar samman.

Det är tre porträtt av starka kvinnor som har det gemensamt att de vågar utmana och trotsa det som enligt traditionen eller normen förväntas av dem. Det är också en smart upplagd berättelse, där kvinnornas liv flätas ihop på ett väldigt fint sätt i slutet.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar