Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 13 mars 2018

Innan snön faller av Helena Kubicek-Boye

Helena Kubicek-Boye är psykolog och författare. Innan snön faller är hennes skönlitterära debut, men hon har även skrivit flera faktaböcker bl. a. om sömn.

Anna Varga är nyutexaminerad psykolog. Hon får en tjänst på rättspsykiatriska kliniken i Säter, och flyttar dit från Stockholm. Hon trivs bra i Säter, en liten ort med fin natur, och hon är både förväntansfull och nervös inför den nya tjänsten. Anna förstår ganska snart att kliniken är som ett eget litet samhälle med tydliga hierarkier och egna oskrivna regler. Hon får också höra rykten om att hennes företrädare bara försvann spårlöst. En dag när hon kommer hem ligger det ett anonymt meddelande i hennes brevlåda från någon som vill ha hjälp att få reda på vad som hänt en f.d. patient på kliniken. När Anna börjar undersöka fallet, blir hon varnad av en kollega för att det kan vara farligt att gräva i klinikens förflutna. Som om inte detta vore nog hittas en av de intagna död i sin cell. Som nykomling upptäcker Anna att alla på kliniken har hemligheter, och hon vet inte vem hon kan lita på.

Det är en spännande berättelse och en intressant skildring av kliniken och psykologens arbete med patienterna. I och med det gamla fallet Anna blir ombedd att undersöka får man veta mycket om mentalvården förr i tiden, när Säter var hospital och människor kunde bli inspärrade för resten av livet på mycket lösa grunder. Boken är första delen i en planerad serie om psykologen Anna Varga.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar