Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 16 mars 2018

Ester Karlsson med K av Olséni & Hansen

Författarparet Christina Olséni & Micke Hansen har skrivit en riktig ”mysdeckare”, en traditionell pusseldeckare med mycket humor och värme.

Ester Karlsson är 78 år och bor mitt i Lund, i en stor och fin lägenhet i den välmående bostadsrättsföreningen Lärkan. Hon är ganska ensam efter att hennes man gick bort för två år sen. Trots att hennes syster bor i samma trappuppgång håller sig Ester mest för sig själv och går inte ut mycket. Den enda hon pratar med är kakaduan Roland, som dock bara kan säga ett ord - ”kaka”.

En dag inträffar något hemskt i huset. Vaktmästaren hittas död på vinden, och det är uppenbart att han har blivit mördad. Ester tyckte inte ens särskilt bra om honom eftersom han stavade hennes namn fel på dörrskylten. Men hon bestämmer sig ändå för att hon ska skipa rättvisa och hitta mördaren. Esters man var nämligen rättsläkare, så hon vet ganska mycket om hur en mordutredning går till. Ester följer poliserna i hälarna, och ställer till synes oskyldiga frågor, för att få ur dem vilka bevis som finns. Hon går runt och pratar med alla grannarna, och för en lista över misstänkta. Trots det makabra som hänt, så lever Ester upp och känner sig riktigt pigg och upprymd för första gången sen hon blev ensam. Den hemska händelsen leder också till att grannarna faktiskt lär känna varandra lite bättre.

Det är ett spännande fall, och det blir svårt både för Ester och för oss läsare att lista ut vem i huset som är mördaren. Dessutom är boken väldigt rolig och är skriven med mycket värme. Författarna skriver även en annan deckarserie i samma stil, Morden i Falsterbo, läs här vad Alex skrev om första delen!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar