Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 12 december 2016

Nära dig av Lucie Whitehouse

Rowan Winter får ett samtal om att hennes barndomsvän Marianne Glass har omkommit i en olycka. Marianne var en mycket lovande konstnär. En vintermorgon hittas hon död utanför sitt hem i Oxford, och det ser ut som om hon har fallit ner från taket. Polisen är övertygade om att det är en olycka eller ett självmord.

Rowan och Marianne var bästa vänner under hela uppväxten. Men efter ett gräl bröt de kontakten, och det är nu 10 år sen de träffades. Men Rowan minns mycket väl att Marianne led av en stark höjdskräck, och tror inte att hon frivilligt hade gått så nära kanten på taket. Dagen efter samtalet får Rowan dessutom ett brev som är skrivet med Mariannes handstil, där det står en enda mening: "Jag måste prata med dig."

Efter begravningen erbjuder sig Rowan att bo i Mariannes hus tills familjen kan sälja det. Hon tänker forska i Mariannes liv, vem hon var och vilka hon umgicks med den sista tiden. Det visar sig att det finns kopplingar mellan Mariannes död och händelser längre bak i tiden. Vi får också reda på mer om Rowan och hennes del i historien, och till slut vet man inte om man kan lita på henne...

En mycket spännande bok med många vändningar i handlingen. Som läsare hålls man i osäkerhet in i det sista om vad som verkligen hände. Såklart innehåller den även en överraskande twist, det är ju standard för thrillers numera. Ett plus för miljön som är Oxford vintertid!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar