Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 11 augusti 2016

Tjuvheder av Peter Grönlund

I slutet av 60-talet skakade Stefan Jarl om Sverige med sin dokumentär om Stockholms mods. Det var ett otäckt porträtt av människor som fallit utanför samhällets skyddsnät.
En ny generation tar nu vid och förvaltar det arv som Stefan Jarl upprättat. Regissören Peter Grönlund visar upp en sluten värld som få människor känner till.
Tjuvheder är ett socialrealistisk svart drama som handlar om människor som står utanför samhället.

Glöm Stureplan och de rosa körsbärsträden i Kungsträdgården. Människorna i denna filmen lever inget glamoröst liv. De befinner sig långt ut i förorten. Så långt att det knappt kan kallas för förorten längre. Snarare utkanten av skogen. Tjuvar, missbrukare, prostituerade, alkoholister och utslagna har upprättat ett eget samhälle bland trasiga husvagnar och tält. Där hjälps de åt för att få den sönderslagna vardagen att gå ihop. Mitt i detta kaos hamnar huvudpersonen Minna (spelad av en fantastisk Malin Levanon). Hon är på flykt från skattmasen, polisen och langare som hon har blåst på pengar. Minna tror sig ha hittat ett säkert gömställe men problemen följer efter. Snart står hon indirekt i skuld till Christer Korsbäck, en råbarkad typ som man absolut inte skojar med.

Tjuvheder blev en av förra årets stora snackisar och den kammade hem fem guldbaggar! Den fick även stor uppmärksamhet eftersom Peter Grönlund använde sig av riktiga missbrukare för att få en mer autentisk känsla. Att använda sig av amatörskådespelare har varit ett framgångsrecept i svensk film de senaste åren.  Detta skapade en hel del kritik från skådespelarbranschen som kände sig åtsidosatta. De menade att en sådan här utveckling på sikt skulle utarma skådespelaryrket. Är det egentligen en regelrätt skådespelarprestation om man är missbrukare och spelar missbrukare? Komplicerat? Ja visst.

Den som mot all förmodan missade denna starka film på bio kan låna den på dvd oss hos på biblioteket.

/Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar