Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 16 augusti 2016

H K Rönblom i nygammal skepnad

Nyutgivningen av svenska pusseldeckare från 1900-talets mitt, har ju tagit fart de senaste åren. Både Maria Lang och Stieg Trenter har fått en andra guldålder med nya läsare. Böckerna har kommit ut i fina nyutgåvor och - i Langs fall - även blivit filmatiserade. Nu är det äntligen dags för H K Rönblom att träda fram i ny skepnad. Han var samtida med Lang och Trenter, men har nog tyvärr hamnat lite i deras skugga. Därför är det roligt att Modernista nu satsar på nyutgivning av hans böcker. I första skedet är det "Död bland de döda" (1954) och "Höstvind och djupa vatten" (1955) som fått nya snygga omslag. Hans Krister Rönblom var faktiskt född här i Karlskrona 1901, men tillbringade större delen av sin uppväxt i Stockholm och Uppsala, där han studerade. Han var fil. dr. i statskunskap, och arbetade som journalist, bl. a. på Aftonbladet.

Rönbloms detektiv heter Paul Kennet, och är läroverksadjunkt i den fiktiva norrländska staden Sundhamn. Hans yngre syster Susanne förekommer också ofta i handlingen i en Watson-liknande roll. Full av små tips hon plockat upp från sin läsning av Agatha Christie, bistår hon gärna sin bror i detektivarbetet.  I "Höstvind och djupa vatten" tar sig Paul Kennet an ett fall som har anknytning till ortens godtemplarloge. Efter ett sent möte hittas en av medlemmarna död nära sitt hem. Elavläsaren Bäck har uppenbarligen bragts om livet, då någon spänt upp en ståltråd tvärs över den gränd han måste korsa på sin moped, på väg hem. Fallet visar sig ha kopplingar till en olycka som skedde i bygden under beredskapsåren. Och som vanligt gör Paul Kennet iakttagelser kring brottet som den lokala polisen har förbisett!

Rönbloms böcker följer exemplariskt mallen för pusseldeckarens anatomi. Läsaren får hela tiden ta del av samma information som detektiven, och som om inte det vore nog, redovisas i slutet alla ledtrådarna som ledde fram till gåtans upplösning - med sidnummer! Beskrivningar av miljö, personer och samtida fenomen inom kultur och politik ger ytterligare behållning av Rönbloms böcker. Dessutom skriver han med en rejäl dos humor, man skrattar gott många gånger, särskilt vid person-
beskrivningarna! Sin deckarhjälte, Paul Kennet, beskriver han såhär:

"Ehlevik klassificerade honom som en oförarglig teoretiker. Han såg ut som mannen som förlorat sitt paraply. Hans ansikte var menlöst som på ett passfoto."


Lägg därtill en väl konstruerad intrig, ett fantastiskt språk med många litterära anspelningar, och det är inte svårt att förstå varför det är värt att upptäcka - eller läsa om - H K Rönbloms pusseldeckare!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar